Rychle směrem k dvourychlostní Evropě

7. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Evropští politikové mají pocit, že Evropská unie překonala to nejhorší ze svých nedávných krizí - euro, uprchlíci, brexit - a měla by se nyní zaměřit na budoucnost, píše Charles Grant z Centra pro Evropskou reformu

Má-li EU přežít, jedinou skutečnou alternativou je vize Emmanuela Macrona: Zanechte neochotné země vzadu a dovolte ostatním, aby přijali klíčová politická opatření.

Je však pravděpodobné, že EU se posune k Macronově modelu. Dojde k další integraci měnové unie a vzniknou nové instituce eurozóny, včetně vlastního rozpočtu a systému parlamentního dohledu.



Brexit také posunuje EU směrem k větší flexibilitě. Přijímá se, že není realistické, aby všechny země v EU přijaly všechny politické strategie EU. Flexibilnější EU by byla složitější. Tato ambicioznější skupina musí pak nechat otevřené dveře pro ty na periferii, kteří by se připojili později - pokud splní objektivní kritéria pro vstup do toho vnitřního kruhu.

Rozšiřování EU bylo zastaveno, protože voliči v některých členských zemích se stavějí proti vstupu zemí ze západního Balkánu a obávají se volného pohybu obyvatelstva odtamtud.

Flexibilita by učinila EU atraktivnější pro potenciální žadatele v budoucnosti. Británie by se pravděpodobně do EU v budoucnosti vrátila, pokud  by nemusela přijmout euro, Schengen a další strategie. Totéž by platilo pro nezávislé Skotsko či Katalánsko anebo země odmítající evropskou integraci, jako Švýcarsko či Norsko.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
9102

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2017