Británie: Premiérka Theresa Mayová těsně ustála parlamentní hlasování o důvěře

30. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Britská premiérka Theresa Mayová se svou menšinovou konzervativní vládou ve čtvrtek těsně získala důvěru parlamentu. Došlo k tomu teprve poté, co na poslední chvíli změnila postoj k financování potratů, aby si zajistila podporu.


Dolní sněmovna schválila vládní program na příští dva roky v poměru 323 ku 209 hlasům.

Odmítnutí legislativního plánu vlády by znamenalo vážnou ránu oslabené administrativě premiérky. Ta tento týden podepsala dohodu se severoirskou stranou Demokratičtí unionisté, aby si zajistila podporu v parlamentu.

Mayová vypsala předčasné volby s cílem posílit svou parlamentní většinu a svou autoritu při jednání s Bruselem o brexitu. Místo toho mizerný výsledek přinesl oslabení její pozice doma i v zahraničí.

Samotní konzervativci teď získali ve volbách 317 z 650 mandátů, zatímco Labour Party si vedla lépe než se očekávalo.

Vláda se vyhnula tlaku labouristické opozice v oblasti vládních financí podporou od severoirské bigotní strany s deseti poslanci.

Dohoda slibuje miliardu liber pro Severní Irsko a některé konzervativce zklamala kvůli postojům DUP k otázce potratů a sňatků osob téhož pohlaví.

Ohrozila také pokusy o společnou administrativu v Severním Irsku, když nacionalisté ze strany Sinn Fein viní vládu, že opustila neutrální pozici ke sporu mezi protestanty a katolíky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10500

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2017