Německý parlament rozhodl o stažení vojáků z Turecka

23. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Německý parlament formálně schválil stažení vojáků Bundeswehru z letecké základny Incirlik v jižním Turecku. Zákonodárci prohlásili, že litují tureckého rozhodnutí zablokovat jejich návštěvy této instalace.


Bundestag podpořil plán přesunout asi 260 vojáků z Incirliku do Jordánska. Návrh podpořilo 461 poslanců, 85 bylo proti a 23 se zdrželo.

Němečtí vojáci a letadla působili na turecké základně u syrské hranice v rámci mezinárodního boje proti skupině "islámský stát".

Plán přesunu již schválil kabinet kancléřky Merkelové, ale potřebuje ještě schválení parlamentní většinou.

Ankara odmítla vpustit německé politiky na rutinní návštěvu základny a prohlásila, že Berlín musí nejprve zlepšit své vztahy s Tureckem.

Ty se v posledních měsících zhoršily z řady důvodů. Jením je rozhodnutí udělit azyl tureckým vojákům a diplomatům, které Ankara obviňuje z účasti na loňském pokusu o puč.

Dalším důvodem bylo uvěznění dvou německých novinářů a rozhodnutí Berlína zakázat politická shromáždění v Německu s účastí tureckých politiků.

Rozhodnutí přesunout síly Bundeswehru do nečlenské země NATO je bezprecedentní. Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová upozornila, že v Jordánsku budou německé letecké jednotky působit ze základny, kde již jsou rozmístěny jednotky jiných zemí NATO.

Podle analytiků stažení může krátkodobě narušit operace kolem "hlavního města" IS Rakky, ale nepovede k dlouhodobým dopadům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7722

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2017