Začíná revoluce britských stoupenců Evropské unie

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Nikdy neočekávejte, že voliči budou jednat tak jak dosud. Nikdy nevěřte, co říkají v průzkumech veřejného mínění. Způsobili, že se Theresa Mayová zoufale drží svého úřadu, je zdrcená a v chaosu. Labouristická strana Jeremyho Corbyna byla poražena, přesto je nadšená. Skotský nacionalismus dostal tvrdou ránu. Liberální demokraté prohráli. Euroskeptická strana UKIP byla zničena. Avšak co je nejvíce znepokojující, moc byla předána do rukou hrstky severoirských fundamentalistů. Není snad chaotičtějšího volebního výsledku v moderní britské historii, míní Simon Jenkins.

Je velmi obtížné si představit, že Theresa Mayová, která vedla dřevěnou, robotickou kampaň, by mohla dlouhodoběji přežít.

Za 10 dní mají být zahájeny rozhovory o brexitu. Je těžko říci, jak budou reagovat vyjednavači z EU. 

Nyní je velmi pravděpodobné, že v Dolní sněmovně a mezi lobbisty vznikne silná pátá kolona prosazující co nejtěsnější spolupráci s EU. "Tvrdý brexit" Mayové je nyní nerealizovatelný. 

Zdravý rozum napovídá, že Británie nakonec bude muset zůstat v regulačním režimu evropské celní unie. Je možné, že Británie přijme "norskou" verzi členství v jednotném evropském trhu. Pokud tomu tak bude, výsledky těchto voleb budou zřejmě pozitivní. 

Kompletní článek v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9295

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2017