USA signalizují Íránu návrat k politice zadržování

22. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Američany vedená koalice proti IS provedla sérii náletů proti vojenskému konvoji režimních loajalistů v Sýrii. Je to teprve podruhé v historii šestiletého konfliktu, co americká letadla útočila na íránské klienty. Konvoj zřejmě sestával nikoliv z pravidelných jednotek syrské armády, ale z mezinárodních šíitských milic.


Podle amerického ministerstva obrany konvoj dvaceti prorežimních vozidel ve středu směřoval k městu al-Tanf, což je vojenská základna na syrsko-jordánském pomezí.

Na základně působí americké a britské speciální síly a před rokem ji dvakrát po sobě bombardovaly ruské letouny. Jednotky zvláštního určení zde pomáhají s výcvikem povstaleckého uskupení známého jako Zvláštní revoluční síly.

Třináct vozidel údajně narušilo bezkonfliktní zónu kolem základny. Americké letouny nejprve provedly demonstraci síly a když přesto pět vozidel pokračovalo v postupu, zasáhl je nálet.

Načasování této eskalace je z několika důvodů důležité.

K akci došlo několik týdnů po ostřelování syrské letecké základny Aš-Šajrat americkým námořnictvem, několik hodin po odletu Donalda Trumpa na Blízký východ a těsně po vyhlášení amerických sankcí na dva vysoce postavené íránské představitele, z nichž jeden měl zprostředkovat prodej výbušnin do Sýrie a druhý se podílet na íránském raketovém programu.

Akce signalizuje Teheránu, že politika nepodmíněných ústupků provozovaná minulou americkou administrativou definitivně skončila - a přišel návrat ke klasické politice zadržování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7904

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2017