Informace prozrazené Trumpem "ve skutečnosti přišly z Jordánska"

19. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Údajně izraelské zpravodajské informace o plánu na nasazení bomb v letadlech přišly od jordánských špionů uvnitř "islámského státu", sdělil jordánský zdroj televizi al-Džazíra.


Zpravodajské informace o plánu IS na nasazení bomb do dopravních letadel, které Donald Trump prozradil ruským představitelům, zčásti pocházejí od jordánských špionů, nikoliv z Izraele, sdělil katarské televizi veterán jordánských zpravodajských služeb.

Několik jordánských zdrojů pod podmínkou anonymity zpochybnilo tvrzení o izraelském původu informací. Tyto zdroje nevěří, že Izrael má na vyšší úrovni teroristické organizace své špiony, a podle nic místo toho spoléhá na "sdílení zpravodajských informací" s arabskými státy.

"Pokud jde o IS, Izrael na rozdíl od Jordánska spoléhá na elektronické sledování a sdílení informací s arabskými partnery," sdělil jeden ze zdrojů.

Jordánsko ale spoléhá na informace z lidských zdrojů (HUMINT), od lidí, kteří infiltrovali ozbrojené skupiny. Jordánci mají své lidi v několika ozbrojených uskupeních v Sýrii a Iráku, včetně IS.

Zpravodajské informace které Izrael předal Američanům pocházely částečně z jordánských zdrojů.

Bývalý důstojník CIA John Kiriakou také pochybuje, že by Izraelci dokázali dostat špiony do řad IS. Stejné pochybnosti má i vysoce postavený jordánský salafistický šejk.

Izrael provozuje nejsofistikovanější elektronické sledování v regionu, což mu poskytuje schopnost odposlouchávat komunikaci na celém Blízkém východě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7028

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2017