Kde vezme Marine Le Pen 50 % hlasů?

26. 4. 2017

čas čtení 2 minuty
Marine Le Pen ve snaze stát se první francouzskou prezidentkou čelí nerovnému boji. Ale má na výběr určité možnosti, jak získat voliče, které potřebuje.


Šéfka ultrapravicové strany Národní fronta získala v prvním kole rekordních 7,6 milionu hlasů, ale aby měla šanci na zvolení, musela by zřejmě zisk přinejmenším zdvojnásobit. Existují však voliči, které by mohla získat.

   

Pokud prostě sečteme hlasy otevřeně protievropských kandidátů, pak Le Pen teoreticky může dosáhnout na 46 % hlasů. Ale samozřejmě že věci jsou poněkud složitější a EU není jediné téma, které francouzské voliče zajímá. Takže kde Le Pen vezme další?

Navzdory podpoře Françoise Fillona pro Macrona zhruba třetina jeho příznivců je připravena podpořit Le Pen, zatímco dalších 20 % jí může pomoci neúčastí, říká výzkumník společnosti Kantar Public Edouard Lecerf. Konzervativci si přejí zavést do společnosti tužší řád, což koresponduje s programem ultrapravicové kandidátky. Jak ale upozorňuje politický analytik Bruno Cautres z thinktanku Cevipol, Fillonovi voliči mají problém s ekonomickým programem kandidátky Národní fronty a liší se v názoru na Evropu.

Voliči ultralevicového Jean-Luca Mélenchona nebyli vyzváni k podpoře jednotné "republikánské fronty" proti krajní pravici. A Národní fronta věří, že může přesvědčit antiestablishmentové a antiglobalizační voliče, kteří v prvním kole podpořili Mélenchona. Velká většina jich podle představitele Národní fronty Juliena Odoula nikdy nebude hlasovat pro Macrona. Výzkumníci ovšem předpovídají něco jiného. Podle nich polovina Mélenchonových příznivců k volbám nepřijde a jen 15 % podpoří Le Pen.

Národní fronta také věří, že 4 % voličů, kteří hlasovali pro suverenistu a protievropského kandidáta Nicolase Dupont-Aignana bez přemýšlení přejdou k Le Pen. Výzkumníci souhlasí, že přes 50 % těchto voličů podpoří Le Pen. Další euroskeptik François Asselineau získal 0,9 % hlasů.

Pavděpodobně nejlepší způsob, jak by Le Pen mohla zvýšit své zisky v druhém kole, by představovalo přesvědčení většího počtu voličů, aby se hlasování nezúčastnili. Neúčast v prvním kole dosáhla 21,3 %, byla mnohem menší, než kdokoliv očekával. Ale mnozí voliči krajní levice a také pravice, kteří nejsou ochotni podpořit Macrona, mohou neúčast zvýšit. A další mohou propadnout falešné důvěře.

Hlasování připadá na dlouhý víkend, což znamená, že mnoho voličů se může rozhodnout odjet, zatímco budou přesvědčeni, že Macron bude příštím prezidentem. Možná by jim měla Le Pen koupit jízdenky na pobřeží.

Je však stále pochybné, ale nikoliv nemožné, že dosáhne magické hranice 50 %.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12214

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2017