Revoluce ve Francii

23. 4. 2017

čas čtení 3 minuty


Výsledky prvního kola francouzských prezidentských voleb jsou pro Francii epochální změnou, píše se v redakčním komentáři listu Guardian.  Poprvé v téměř šedesátileté historii páté republiky se bude druhé kolo prezidentských voleb konat mezi dvěma kandidáty - outsidery, Emmanuelem Macronem a Marine Le Penovou. Žádný z kandidátů zavedených stran pravice a levice ve hře nebude. Ať zvítězí kterýkoliv z nich, Francie se dává na novou politickou cestu, s vážnými dopady pro tuto zemi i pro celou Evropu.



Porážka etablovaných stran je ponížením pro moderní francouzskou politiku pravice  i levice. Socialistický kandidát Benoît Hamon, který reprezentoval stranu odcházejícího prezidenta Hollandea, získal pouze 6,2 procent hlasů. Konzervativní kandidát François Fillon, reprezentující pošpiněnou gaullistickou tradici, si vedl lépe, dostal 19,7 procent. Ale dnes je tomu poprvé od té doby, kdy v roce 1958 generál de Gaulle vytvořil moderní Francii, kdy se oficiální středopravicový kandidát nedostal do druhého kola. Hamon a Fillon celkem získali jen čtvrtinu hlasů. Tři čtvrtiny Francouzů, a volební účast byla 78 procent, hlasovalo pro změnu.

Je jasné, že radikální francouzští voliči dali přednost Jean-Lucu Mélenchonovi a jeho koktajlu sociálních reforem, vyšších státních výdajů a odporu vůči Evropské unii. Mélenchon získal třikrát více hlasů než oficiální socialistický kandidát Hamon. Je to historická lekce pro francouzské socialisty, která je podobná vzestupu Jeremyho Corbyna v Británii v roce 2015. Francouzská socialistická strana, kterou v sedmdesátých letech vytvořil François Mitterrand, už neexistuje. Bude se muset vrátit na začátek, má-li regenerovat.

Předtím však má Francie jasnou volbu. Druhé kolo 7. května je soutěží mezi otevřeností a bigotností, internacionalismem a nacionalismem, optimismem a nenávistí, reakcí a reformami, nadějí a strachem. Marine Le Penová získala téměř čtvrtinu francouzských hlasů. I jestliže v druhém kole prohraje, Front Nationale může ještě zaznamenat historické vítězství v červnových parlamentních volbách.

Hrozba od francouzské extremní pravice neskončila. Ani nezmizela hrozba od spřízněných extremně pravicových stran v Evropě. Jak německá AfD, tak britská strana UKIP se minulý týden posunuly doprava.

Macron je nejlepší nadějí pro Francii, tuto velkou zemi s podstatnými problémy. Těmi jsou nerovnost a nezaměstnanost, sociální rozpory, terorismus a vládnoucí elita, která své výsady považuje za zasloužené. Macron z té elity pochází a levice mu nedůvěřuje. Bude si muset získat nově důvěru voličů. Byl ale odměněn za svou velkou politickou odvahu, že se dokázal postavit z centristického hlediska proti existujícímu režimu. Jedině volba Emmanuela Macrona je nyní šancí pro pokrokové, liberální a proevropské reformy ve Francii.

0
Vytisknout
9437

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2017