Infantilní argument: Experti odmítají ruské vysvětlení chemického útoku v Sýrii

7. 4. 2017

čas čtení 2 minuty


Ruská vláda ve středu prohlásila, že toxický plyn, který den předtím v severní Sýrii zabil 83 lidí a zranil nejméně 150 dalších, byl uvolněn náhodou, když syrský nálet zasáhl "teroristický sklad" obsahující "toxické látky".


"Podle objektivních údajů ruské letecké kontroly syrské letectvo zaútočilo na velký teroristický sklad poblíž Chán Šajchúnu, který obsahoval skladiště vyrábějící bomby, s toxickými látkami," prohlásilo ruské ministerstvo. "Arsenál chemických zbraní" byl určen pro Irák, dodal tento zdroj.

Experti toto vysvětlení nejhoršího chemického útoku v Sýrii od roku 2013 zpochybňují. Plukovník Hamish de Bretton-Gordon, expert na chemické zbraně, sdělil BBC, že ruské tvrzení je "zábavné" a bylo by "neudržitelné", aby se nervově paralytická látka jako sarin takto rozšířila v důsledku bombardování.

Spojené státy tvrdí, že syrská letadla svrhla chemické zbraně, které způsobily zranění a smrt. Podle Světové zdravotnické organizace to odpovídá "vystavení organofosfátovým chemikáliím, kategorii chemikálií, která zahrnuje nervově paralytické látky."

Zakladatel organizace Bellingcat Elliot Higgins upozornil, že snímky obětí chemického útoku byly publikovány dvě hodiny před náletem na zmíněný sklad.

Nezisková organizace CIT založená ruským blogerem a aktivistou Ruslanem Levijevem doplnila, že Rusko opakovaně obviňuje syrské povstalce z nasazení chemických zbraní - ale vždy šlo o chlór.

Dan Kaszeta, veterán amerických chemických vojsk, napsal: "Všechny nervově paralytické látky použité dosud v Sýrii byly binární chemické bojové látky" (dvojsložkové, s prekurzory vyrobenými v režimních továrnách a směšovanými buď těsně před nasazením nebo při samotném použití zbraně - pozn. red.).

"Svržení bomby na binární složky ve skutečnosti nepředstavuje korektní mechanismus výroby nervově paralytické látky. To je infantilní argument."

Protože jedním z prekurzorů sarinu je isopropylalkohol, kdyby byl sklad zasažen bombou, tato látka by vybuchla. Nic podobného ovšem nebylo zaznamenáno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7222

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2017