Lidi mají v ČR malé platy, protože se bojí stávkovat

1. 3. 2017 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty


Opravdu by se měli politici starat o to, aby lidem vzrostly platy a mzdy? Politici se postarali o zákon o kolektivním vyjednávání, podle něhož se dohodou se zaměstnavateli stanovují mimo jiné platové a mzdové tarify.

Pokud se obě strany nedohodnou, je možno vyhlásit stávku, například za zvýšení mezd. To je vlastně jediná zákonná možnost, jak stávkovat. Už jste někdy slyšeli u takové stávce v České republice? Pokud ano, sem s tím.

Já jsem zatím slyšel o jakýchsi stávkových "pohotovostech", takových "bu bu bu" kterým se zaměstnavatelé mohou vesele zasmát, pokud lidi dělají.

A oni v ČR pořád dělají. I za ty mnohdy žebrácké platy a mzdy. No tak, dokud dělají, nic se neděje, řekne si zaměstnavatel, ať státní či soukromý. Týká se to stejně pokladních v hypermarketech jako učitelek a učitelů. Už jsem o tom v Britských listech kdysi dávno taky psal a je mi trapné se opakovat. Když se občas v novinách objeví, kolik třeba mladí lidé berou za měsíc, tak se musím za ně stydět, že mám vyšší důchod než oni plat. Ale můžou si za to sami, viz citát z projevu jednoho pána, který sice většinou kecá, ale v tomhle má výjimečně pravdu. Hádejte, kdo tohle nedávno řek:

Kdyby zde byly silné odbory, jako například ve Švédsku, kde odborová organizovanost je sedmdesát tři procent, tak bych vyzýval i odbory k obdobným akcím, ale i když plně podporuji požadavek odborů na zvyšování životní úrovně, tak s lítostí konstatuji, že v České republice je odborová organizovanost pouze sedmnáct procent a byl bych opravdu rád, kdyby se v příštích letech poněkud zvýšila.

Kdyby zaměstnanci, vedení odbory, které u nás ve většině podniků prakticky vůbec neexistují, dokázali vyjít na dvůr a zastavit práci aspoň na půl hodiny, to by koukali, jak by se pan podnikatel nebo ředitel školy začal otáčet. Jenže oni se bojí, oni se bojí i o to, co z milosti zaměstnavatele dostávají. No tak holt mají, co chtějí. Ani Babiš jim pro nic za nic nepřidá.
                                                                                                    

0
Vytisknout
10391

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2017