Plán reorganizace amerických zpravodajských služeb na konspirátorském webu: Zdrojem syn Trumpova poradce?

18. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


V pondělí večer Michael Flynn Jr., syn bývalého šéfa Trumpova štábu a budoucí poradce pro národní bezpečnost, na Twitteru propagoval článek z webu Voltaire Network nazvaný "Návrhy generála Flynna na reformu zpravodajství".


Text publikovaný v prosinci z Damašku, jehož autorem je Thierry Meyssan - popularizátor konspiračních teorií o 11. září, který v roce 2002 publikoval knihu "Velká lež" - předvídá, jaké jsou Flynnovy plány na odstranění změn ve zpravodajských službách zavedených prezidenty Bushem a Obamou.

Zřejmě nejdůležitější zprávou je, že zrušen má být úřad ředitele národních zpravodajských služeb zřízený Bushem v roce 2004. Místo toho mají být pravomoci převedeny přímo na Flynna.

"16 služeb by už nemělo být zodpovědných řediteli národních zpravodajských služeb, ale jen poradci pro národní bezpečnost," napsal Meyssan. "Jinak řečeno, budou se zodpovídat generálu Flynnovi osobně."

Článek se odvolává na anonymní zdroje, které podle některých informovaných zdrojů zahrnují samotného mladého Flynna.

Flynn starší je otevřeným islamofobem s úzkými vazbami na Rusko. V prosinci 2015 seděl u stolu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na oslavě 10. výročí vzniku státní propagandistické televize RT, klíčového nástroje ruské mezinárodní propagandy. Flynn přednesl projev obviňující Baracka Obamu a tvrdící, že útok sarinem v roce 2013, z nějž je obviňován syrský Asadův režim, byl "operací pod falešnou vlajkou".

Minulý týden komentátor listu Washington Post David Ignatius citoval nejmenovaného "vysoce postaveného představitele americké vlády", který tvrdí, že v den kdy Obama nařídil odjet 35 ruským špionům kvůli vměšování do voleb, Flynn "několikrát volal ruskému velvyslanci Sergeji Kisljakovi". Následné zpravodajství odhalilo, že Flynn a Kisljak spolu v daný den hovořili pětkrát.

Voltaire Network publikoval řadu článků tvrdících, že americká vláda se podílela na útocích z 11. září spekulujících o izraelském podílu. Tato stránka je jasně proputinovská.

Trump v posledních týdnech opakovaně útočil na respektovaná média jako CNN, které označil za "fake news", a sdílel odkazy na protrumpovské stránky jako One America News a LifeZette. Flynn Jr. v posledním příspěvku na síti Gab, která slouží vesměs bílým nacionalistům, také útočil na mainstreamová média. Ta podle něj "tahají za drátky", aby postavila jednotlivé členy Trumpova kabinetu proti sobě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5935

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2017