Francouzi jsou největšími pesimisty na světě

14. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Optimisté převládají v zemích jako Rusko, Indie, Saúdská Arábie a Čína.

Francouzi vidí budoucnost černěji než kdokoliv jiný na světě, zjistila nová studie společnosti Ipsos. Podle ní je u Francouze nejpravděpodobnější, že považuje směřování své země za špatné.



Celých 88 % respondentů odpovědělo v průzkumu, že jejich země se pohybuje "špatným směrem". Totéž si myslí 83 % Italů a 82 % Španělů.

Ve Švédsku a Německu je o špatné budoucnosti přesvědčeno 73 a 71 %, zatímco v USA údaj činí 64 % a v Austrálii 58 %. V Británii vidí budoucnost černě 56 % dotázaných.

Světový průměr činí 62 % pesimistů.

Optimisté převládají v zemích jako Rusko, Indie, Saúdská Arábie a Čína.

(Česká republika do průzkumu zahrnuta nebyla. Ten zjistil 68 % pesimistů v Polsku a 79 % v Maďarsku.)

Účastníci průzkumu z 25 zemí byli také dotázáni, co považují za "nejvíce znepokojivé téma" ve své zemi, a byla jim nabídnuta široká škála možných odpovědí od nezaměstnanosti až po obezitu.

Ve Francii byl nejčastější příčinou obav terorismus (55 %) následovaný nezaměstnaností (48 %) a daňovou zátěží, která se spolu s chudobou umístila na třetí pozici (28 %).

Studie zřejmě potvrzuje výsledky slavného průzkumu z roku 2011, který také zjistil, že Francouzi jsou nejpesimističtější a tvrdil, že pesimismus (ve formě ekonomických očekávání) stojí ekonomiku ročně 20 miliard eur.

Navzdory pesimismu však vloni hloubková studie ukázala, že Francouzi jsou mnohem šťastnější než Britové nebo Němci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7190

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2016