Aleppo: Potřebujeme činy, ne slova. Zachrání nás jedině bezletová zóna

12. 10. 2016

čas čtení 3 minuty



Zatímco se poslanci britského parlamentnu připravovali na debatu o bombardování Aleppa, toto město zažilo děsivý den více než 25 ruských náletů na civilní cíle.

"Omlouvám se, že jdu pozdě, ale došlo tu k masakru," řekl Hamza Khatib, jeden z hrstky lékařů, kteří ještě pracují ve východním Aleppu. Bombardování v úterý začalo v 10 hodin místního času (9 hodin ráno středoevropského času).

"Byl to děsivý den, více než 25 náletů. Civilní obrana se snaží vyhrabávat mrtvoly zpod trosek v mnoha čtvrtí," řekl Isamil al-Abdullah, člen civilní obrany Bílých helem, kteří organizují záchranné akce.

Letadla bombardovala několik zbývajících trhů ve městě a zničila obytné domy v několika čtvrtích. Způsobila takové ničení, že záchranáři se dostali do některých oblastí až za čtyři hodiny.

"Nemohli jsme hned reagovat všude, protože už jsme vyslali všechny týmy na jiná místa leteckých úderů," řekl Abdullah. "Pokud bylo použito protibunkrových bomb, není naděje, že bychom našli nějaké lidi naživu," dodal, ale oběti z jiných míst bombardování byly rychle převáženy do nemocnice.

"Měli jsme tu dva bratry z jedné rodiny. Jeden z nich zahynul a druhý křičel, v nemocnici 'můj bratr, můj bratr', řekla zdravotní sestra Mohammad al_Shaghel. "Zasažen byl jejich dům."

Pohotovost nemocnice byla plná pět hodin, lékaři se snažili ošetřit asi 40 zraněných osob. Některé zemřely a teprve o dvě hodiny později se mohl Shagel uvolnit na krátký rozhovor.

"Dnes je naše nemocnice plná," řekl. "Spousta dětí, starců, žen - nevím, co mám říci, nevím, jak to mám posat. Je to velmi špatný den. Zranění na hlavě, na prsou, na břichu, na nohou."

Lékaři, kteří ošetřují oběti leteckých úderů, pracují pod trvalou hrozbou, že se sami octnou na operačním stole: několik málo nemocnic, které v Aleppu ještě fungují, bylo už několikrát bombardováno.

"V současnosti je nad nemocnicí letadlo, doufáme, že nebudeme zasaženi," řekl Khatib, jemuž jen v úterý ráno zemřeli dva pacienti.

Zatímto britští poslanci debatovali o tom, zda je realistické požadovat vytvoření bezletové zóny, lékař zdůraznil, že to je pro čtvrt milionu lidí ve východním Aleppu jediná naděje.

"Opravdu potřebujeme zastavit hlavní zdroj zabíjení: ruská a Asadova letadla."

Monther Etaky. novinář, zůstal doma s manželkou a svým malým synem. Spěchal je uklidnit, když bombardováníá začalo a měl obavu, že se letadla vrátí. "I malé děti v Aleppu nyní poznají každé letadlo podle jeho zvuku," řekl.

"Řeči se mluví a v Aleppu nás zabíjejí Asad a Rusové," řekl aktivista Abdulkafi Alhamdo. "Potřebujeme činy, ne slova."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5794

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2016