Británie: Ekonomická rozhodnutí nyní činí diletanti

4. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Theresa Mayová dala jasně najevo, že Británie připravuje "tvrdý" brexit. Británie také odejde z celní unie EU, takže už nebude mít právo dovážet své výrobky na evropský trh bez kontroly. Britské podniky a banky, které zoufale potřebují, aby Británie zůstala součástí evropského trhu a celní unie, udělaly katastrofální chybu, když své lobbování zaměřily na britské ministerstvo financí. Neuvědomily si, že ministerstvo financí ztratilo moc a je ignorováno. O brexitu rozhodují fundamentalistický euroskeptik David Davis, ministr pro odchod Británie z EU a především premiérka, píše na Facebooku jeden z nejznámějších britských hospodářských komentátorů Robert Peston.

Británie se octla v bezprecedentní situaci, kdy byla zrušena všechna pravidla ohledně toho, kolik peněz si britská vláda může vypůjčit. Ekonomicky je to nebezpečné.

Ministr financí zněl hluboce nejistě, když hovořil v rozhlase o stavu ekonomiky. Zjevně vidí, že brexit způsobí vážné zpomalení britské ekonomiky, ale má pocit, že by bylo neloajální to říci otevřeně.

Ve vládě Theresy Mayové je ministerstvo financí méně mocné než jak bylo po mnoho desítek let. To je pozoruhodné, protože ekonomické problémy způsobené odchodem Británie z EU v následujících letech budou obrovské. Ekonomickou a průmyslovou strategii vytvářejí Theresa Mayová a její dva mladí poradci, Nick Timothy a Fiona Hill. Pokud znají historii, veškeré předchozí pokusy omezit moc ministerstva financí skončily katastrofou. Třeba to teď tak nebude.

Rychle klesající libra je dvojsečný meč. Pomůže to exportu. Avšak v novém roce skončí hedgová ochrana firem před fluktuací měny a to povede k vyšším cenám v britských obchodech, a tedy k poklesu britské životní úrovně. Vzhledem k tomu, jak obrovský význam mají spotřebitelské výdaje pro britskou ekonomiku, povede to k vážné hospodářské stagnaci.

Přístup Mayové k brexitu bude teprve vážně prozkoušen u soudu veřejného mínění, až dojde k ekonomické stagnaci.

0
Vytisknout
7230

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2016