Sýrie: Obyvatelé Aleppa riskují životy při výrobě paliva

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty


Ve zničené budově se sousedé Abú Ahmad a Muhammad Ibrahím zoufale snaží najít v troskách zbytky plastu, který by mohli zpracovat na palivo. Obyvatelé povstalecké východní části Aleppa se snaží udržet auta a elektrické generátory v provozu, zatímco vládní vojska město nadále obléhají.


"Na trhu není žádné palivo, žádný topný olej, žádný petrolej, žádný benzín," říká čtyřicetiletý Abú Ahmad. "Tak jsme se rozhodli vrhnout se na alternativy," dodává. Plast je využíván jako surovina při nebezpečném a primitivním procesu získávání paliva, které slouží k pohonu elektrických generátorů.

Těžké boje jižně od města poškodily elektrárnu a 250 000 obyvatel je tak od července bez proudu.

V rodné čtvrti Sakúr Abú Ahmad a Muhammad nakládají plastové objekty do černých barelů, které poté uzavřou a zahřívají nad ohněm.

Plast se rozpouští a produkuje plyn, který je odsáván a ochlazován. Výsledkem je žlutá tekutina využívaná místo nafty.

"Objevili jsme to při hledání na internetu a viděli jsme, jak obyvatelé Ghúty vyrábějí naftu, takže je kopírujeme," říká Abú Ahmad.

Nedostatek jídla a paliva komplikují obyvatelům život a znamenají, že mnohé čtvrti musí vyžít se třemi hodinami zásobování elektřinou z generátorů denně - a některé nemají ani to.

Obyvatelé s napětím očekávali ohlášené dodávky potravin a paliva v rámci dohody o příměří, která měla vstoupit v platnost v pondělí. Jenže do města stále žádná pomoc nedorazila.

40 kamionů OSN s potravinami, které mohou vystačit pro 80 000 lidí na měsíc, zůstává uvězněných na hranici s Tureckem.

Třicetiletý Mustafa Mardžan není příměřím nijak nadšen. "Jak můžeme vařit a nakrmit své děti, když na trhu není palivo?"

Nehybná auta a autobusy jsou zaparkovány na silnicích pokrytých troskami, zatímco obyvatelé chodí pěšky.

"Získáváme jen 70 - 80 litrů denně," říká Abú Ahmad o své "rafinérské" činnosti. Většina toho co s kolegy vyrobí končí v generátorech využívaných obyvateli k čerpání vody ze studní.

Technologie je nebezpečná a pouze pár dní poté, co Abú Ahmad poskytl rozhovor AFP, spolu s kolegou uhořel, když barel během zahřívání a tavení suroviny vybuchl.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7592

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2016