V Americe je daleko víc ultrapravicových vražd než vražd pácháných džihádisty

18. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Vražda poslankyně Jo Coxové je důkazem toho, jak se Evropa proměňuje způsobem, který je děsivý a stále brutálnější, píše na serveru Politico Yiannis Baboulias. Násilí, spojované s nacionalismem, vzývajícím krev a půdu, jaký se nyní vzepjal v Británii, se téměř nevyhnutelně proměňuje v násilné činy. Je překvapující, že nás to pořád ještě překvapuje.

Mnoho jiných lidí bylo zavražděno v Evropě neofašistickými násilníky. Ze studie publikované v roce 2015 vyplývá, že násilí, které páchá ultrapravice v USA, je daleko častější a rozsáhlejší než násilí páchané americkými džihádisty.

Pokusy bagatelizovat násilí páchané ultrapravičáky jako izolované případy duševní choroby či jako zločiny páchané "samotáři" je chybou. Vyhýbáme se tak totiž analýze, co lidi pohání k tomu, aby vraždili.

V britském tisku vyšly komentáře, označující uprchlíky za šváby a výzvy, aby západní námořnictvo potápělo čluny s uprchlíky. Politikové namísto aby usilovali o reálné řešení uprchlické krize na uprchlíky verbálně útočí. Tím legitimizují ultrapravici.

Když budete lidem pořád vnucovat, že jsou v ohrožení, někdo začne jednat.

Legitimní občanskou frustrovanost, která je důsledkem vládních škrtů, ztráty investic, globalizace, rozkládající se veřejné infrastruktury a likvidace veřejných služeb nikdo neřeší. Politikové pouze uspokojují pošetilé nacionalistické tendence.

Je samozřejmě lehčí útočit na imigranty, kteří "hrozí ovládnout vaši zemi" než přiznat, že nelze snižovat daně a zároveň zachovat veřejné služby. Nebezpečné je i pohrdat dělnickou třídou a předpokládat, že velká část obyvatelstva jsou prostě rasisti a nacionalisti. Tak z problémů způsobených chybnou ekonomickou politikou vzniká kulturní válka.

Jsme na nebezpečné cestě. Země, kam nepřišli skoro žádní uprchlíci, jako Česká republika a Polsko, zneužívají imigrantů k vyvolávání nacionalistických emocí. V Řecku má nyní ultrapravicová strana Zlatý úsvit voličskou základnu téměř 400 000 občanů. A na druhé straně Atlantiku poskytuje Donald Trump platformu nenávisti a frustraci, která je pak obracena proti soupeřícím politikům, novinářům a aktivistům.

Měli bychoém odsuzovat politický oportunismus, především v souvislosti s nacionalismem a imigrací. A měli bychom přestat být překvapeni důsledku nacionalismu a xenofobie v Evropě. Pokud dovolíme neodpovědným populistům, aby rozdmychávaly ohně nenávisti, důsleky jsou naprosto logické.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6748

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2016