Bývalý premiér John Major varoval veřejnost, že aktivisté za Brexit lžou

5. 6. 2016

čas čtení 1 minuta




Bývalý britský konzervativní premiér John Major varoval v neděli v televizi BBC britskou veřejnost, že jí aktivisté za odchod Británie z EU systematicky lžou. Zdůraznil, že je tím nesmírně rozhněván.

Major řekl, že se obává, že lidé budou hlasovat pro odchod Británie z EU na základě informací, o nichž je známo, že jsou nepravdivé. Citoval jako příklad podvodných informací, které šíří kampaň za odchod Británie z EU, tvrzení, že Británie "musí každý týden platit Evropské unii 350 milionů liber".

Major zdůraznil, že šéfové kampaně za Brexit Boris Johnson a Michael Gove "vedou kampaň, která je na hranici špinavosti". Major charakterizoval Borise Johnsona, bývalého primátora Londýna jako "dvorního šaška".

John Major pokračoval: "Oni uvádějí veřejnost v omyl neuvěřitelným způsobem. Šíří mezi britské voliče celou galaxii nepřesných a nepravdivých informací. A nesdělili nám, co se stane, pokud bychom hlasovali pro odchod z EU."

John Major předpověděl chaos, pokud dne 23. června bude Británie hlasovat za odchod z EU a varoval, že Británie v tom případě přijde "o obrovské množství státního příjmu prostřednictvím obchodu s Evropou". Dodal: "Všechny ty přísliby, jak se 'ušetřené' peníze budou moci investovat do britského státního zdravotnictví a jiné jsou upřímně řečeno slaboduché. Státní zdravotnictví je v rukou aktivistů za Brexit asi tak bezpečné, jako křeček v objetí hladového hroznýše."

Boris Johnson, interviewovaný v druhé části pořadu televize BBC, všechna tato obvinění odmítl a trval na tom, že to, co kampaň za odchod z EU tvrdí, je pravdivé.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6047

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2016