Zásadní důvody, proč by bylo šílené pro Británii opustit EU

20. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Kdyby Británie odešla z EU, varuje britský polní maršálek Lord Bramall, "rozbitá a demoralizovaná Evropa by se stala pro Británii bezpečnostním rizikem".

Důvody se pokusil shrnout oxfordský historik Timothy Garton Ash. Týkají se samozřejmě i České republiky, kde si někteří občané také neuváženě přejí odchod ČR z EU, netušíce, co by to znamenalo.

Kdyby Angličané hlasovali pro odchod z EU, Skoti budou hlasovat pro odchod z Británie a pro setrvání v EU, varuje Ash. Šok odchodu Anglie z EU by mohl znamenat její konec.


Euroskeptikové si představují, že odchod Anglie z EU by byl jednoduchý a že by i poté měla Anglie přístup k evropskému trhu. Nemylte se, varuje Ash. Vyjednávání odchodu by bylo dlouhodobé a krvavé. Jean-Claude Piris, šéf EU pro právní záležitosti, varoval ve své analýze, že právní oddělení dosavadního členského státu od EU by bylo naprostou noční můrou. Samozřejmě, EU by pro odcházející členský stát neměla zrovna porozumění.

Mimo Evropskou unii je to velmi nepříznivé. EU využila svou sílu 500 milionů obyvatel k vyjednání velmi výhodných obchodních dohod s mnoha částmi světa. Takových obchodních dohod by nedosáhl žádný jednotlivý stát sám o sobě. Spojené státy nedávno uvedly, že by nebyly ochotny vyjednat samostatnou obchodní dohodu s Anglií po jejím odchodu z EU. Znamenalo by to, že anglické výrobky prodávané do USA by byly podrobeny na rozdíl od výrobků z EU dovozním clům, a nemohly by výrobkům z EU v USA konkurovat.

Evropská unie je pro členské státy nesmírně důležitá i v boji proti terorismu a mezinárodní zločinnosti. Je nezbytně nutné zůstat součástí evropoských policejních a politických sítí.

Kdyby Británie odešla z EU, varuje britský polní maršálek Lord Bramall, "rozbitá a demoralizovaná Evropa by se stala pro Británii bezpečnostním rizikem". Pokud Británie zůstane v EU, může se aktivně podílet na řešení uprchlické krize. Pokud ne, bude z toho vyčleněna.

Odchod z EU by byl katastrofou pro Irsko, kde by došlo k obnovení terorismu mezi katolíky a protestanty. Mírové narovnání mezi nimi v Severním Irsku je totiž součástí britského členství v EU.

Vladimír Putin a Marine Le Penová si přejí, aby Británie z EU odešla. Barack Obama, Angela Merkelová a všichni tradiční přátelé Británie v Evropě, v severní Americe a v Britském společenství národů si přejí, aby Británie v EU zůstala.

Euroskeptici mě jistě obviní, že se snažím vyvolávat strach, píše Ash.

Ano, snažím se vyvolávat strach tím, že upozorňuju někoho, kdo se chystá skočit z paluby zámořského parníku do moře v silné bouři bez záchranné vesty, že to není zrovna dobrý nápad, upozorňuje Ash.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9655

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2016