Německá koalice se dohodla na novém azylovém zákonodárství. Usnadní deportace

29. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Vicekancléř Sigmar Gabriel (SPD) oznámil, že se německá vládní koalice dohodla na kompromisu ohledně změn v azylovém zákonodárství, zejména pokud jde o deportace. Jednání byla výrazně ovlivněna silvestrovskými útoky v Kolíně nad Rýnem.


Gabriel sdělil novinářům, že kompromisní dohoda zahrnuje změnu týkající se spojování rodin. V budoucnu uprchlíci "kteří nebyli osobně, urgentně persekvováni" absolvují dvouletou čekací lhůtu, než se k nim bude rodina moci připojit.

První balík změn byl schválen vloni v souvislosti s příchodem migrantů z Blízkého východu a Afriky. Platí od 1. listopadu. Nyní se jedná o druhém balíku.

Návrhy mj. zahrnují označení Maroka, Tuniska a Alžírska za "bezpečné země původu", což znamená, že uprchlíci odsud mohou být snáze odmítáni. Hovoří se také o budování speciálních přijímacích center, kde by žádosti o azyl mohly být zpracovávány mnohem rychleji.

Předmětem sporu se stala ochrana poskytovaná žadatelům, jimž nebyl přiznán azyl. "Doplňková ochrana" znamená, že žadatel by v zemi původu mohl být ohrožen na životě, takže je mu uděleno povolení k pobytu nejprve jen na dobu jednoho roku. Nicméně opozice v Bundestagu odmítá zavedení takové klauzule. Podle Volkera Becka (Zelení) by to poskytlo příležitost pro pašeráky lidí a více žen a dětí by využívalo nebezpečné trasy.

CDU, CSU a SPD se vloni dohodly, že uprchlíci ze Sýrie budou z této klauzule vyloučeni, ale nové zákony to komplikují.

Spolkové země vedené sociálními demokraty předložily seznam požadavků, které by měly usnadnit integraci uprchlíků. Místní politici také žádají peníze na výstavbu školek, zaměstnání učitelů a sociálních pracovníků.

Mezitím Berlín pokračuje v tlaku na pohraniční státy EU, aby pomohly omezit počty uprchlíků.

Podrobnosti v angličině: ZDE

0
Vytisknout
5856

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2016