Švédská policie byla obviněna, že v roce 2014 "utajila" obtěžování žen imigranty na hudebním festivalu

12. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Švédský premiér Stefan Löfven odsoudil "dvojí zradu" žen poté, co se vyskytla obvinění, že policie utajila několik případů obtěžování žen imigranty na hudebním festivalu ve Stockholmu v roce 2014. Mezitím vyšlo najevo, že ženy byly na Silvestra 2015 obtěžovány cizinci ve švédském městě Malmö.

Podle interních policejních zpráv, které nyní získal deník Dagens Nyheter, obtěžovaly skupiny uprchlíků v létě roku 2014 ženy na největším evropském hudebním festivalu We are Stockholm. "Jsou to takzvaní uprchličtí mladíci, konkrétně z Afghánistánu. Několik členů gangu bylo zatčeno za sexuální obtěžování," praví se v jednom policejním memorandu.

Avšak v oficiální policejní zprávě z pětidenního festivalu, který tehdy navštívilo 170 000 mladých lidí ve věku 13-19 let, není o sexuálním obtěžování či o sexuálních útocích žádná zmínka.Server ultrapravicové politické strany Švédských demokratů Nyeter Idag tvrdil, že list Dagens Nyheter zprávu o tehdejších sexuálních útocích obdržel, ale potlačil, aby to v tehdy se blížících volbách nepodpořilo Švédské demokraty. List Dagens Nyheter to vehementně a podrobně popřel.

Premiér Stefan Löfven se vyjádřil, že to byla dvojí zrada, protože nikdo ty trestné činy nestíhal a policie je nezveřejnila. Organizátoři během festivalu v roce 2014 zaznamenali nový jev, uvedl Roger Ticoalu, jeden z hlavních organizátorů akce: "Byl to způsob, který jsme předtím nezaznamenali: velké skupiny mladých mužů, kteří obklopí dívky a obtěžují je. V těch případech, kdy jsme byli schopni zadržet podezřelé osoby, to byly osoby cizího původu, čerstvě příchozí uprchlíci ve věku 17-20 let, kteří přišli do Švédska bez rodin. Po festivalu jeho organizátoři zahájili program společné s policií a nevládním organizacemi, jehož účelem bylo upozornit dívky a mladé ženy, že mají sexuální obtěžování nahlásit policii a oznámit viníky. Na festivalu v roce 2015 došlo k 20 případům sexuálního obtěžování, avšak nemělo etnickou dimenzi.

Jiný mluvčí festivalu uvedl: "Během času jsme byli mnohokrát svědky různých vln tohoto druhu násilí. Sexuální násilí je něco, co se ve společnosti děje, takže všechno, co se děje ve společnosti, se určitě bude dít i tady."

Varg Gyllander, mluvčí stockholmské policie uvedl, že k sexuálnímu šikanování žen došlo i na festivalu v roce 2015, ale policie na to byla tentokrát připravena a zabránila tomu. V roce 2015 došlo k asi 15 případům sexuálního šikanování a podle policejního mluvčího je na to nutno pohlížet v kontextu 170 000 lidí, kteří se festivalu účastnili každý den na volném prostranství. "Samozřejmě, že to bylo vážné: 15 případů je příliš mnoho, ale také ne příliš mnoho," řekl policejní mluvčí.

Policie také uvedla, že na Silvestra 2015 gangy mladých mužů "z Afghánistánu" obtěžovaly mladé ženy ve švédském městě Malmö.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5755

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2016