Mlčení k sexuálnímu násilí by rasismus pouze zhoršilo

6. 1. 2016

čas čtení 5 minut

Německé úřady a média prý příliš dlouho chodí po špičkách kolem otázky sexuálního násilí páchaného přistěhovalci a uprchlíky. To poskytuje ultrapravici příležitost zintenzívnit boj proti mainstreamu, píše  novinář Jörg Luyken pro německý list the local.de.

K tomu: Kolik žen je cestou do Evropy znásilněno? Podle humanitárních organizací to "není problém"

Znásilňují nás pašeráci, uprchlíci i evropští policisté. Deník přinesl neuvěřitelné příběhy uprchlic ze Sýrie


Sexuální osahávání, k němuž došlo během oslav Nového roku v Kolíně nad Rýnem  a kde v jednom případě údajně došlo i ke znásilnění skupinou mladých mužů, mají zjevnou paralelu v událostech, k nimž došlo na káhirském náměstí Tahrír během masových protestů v rámci Arabského jara, míní autor. 

Během protestů v letech 2011-2013 došlo k řadě takových útoků. Skupiny mladíků považovaly ženy, které se rozhodly opustit rodinu, aby protestovaly, za legitimní terč sexuálních útoků.

Došlo k tomu ve společnosti, kde je podle autora sexuální obtěžování dosud každodenní součástí života ženy, a kde muži za takové činy nejsou prakticky nikdy stíháni.

Takové věci se nedějí pouze v Egyptě, ale také ve velké části arabského světa, kde jsou ženy v sociálně podřadném postavení.

Ačkoliv existují rozdíly mezi útoky, k nimž došlo na Tahríru a u kolínské katedrály, neboť kolínské útoky byly zřejmě částečně odváděním pozornosti od okrádání, muži zřejmě severoafrického původu se vmísili do velkých davů, aby sexuálně útočili a dokonce znásilnili ženy. A to by mělo vyvolat poplach.

Policie se domnívá, že muži, kteří spáchali útoky v Kolíně nad Rýnem, nepatří k nedávno příchozím, ale místní úřady je dlouho znají. Údajně náleží ke skupinám, které přicestovaly před dvěma lety.

Avšak žádná střízlivá analýza přílivu milionů lidí z Blízkého východu by neměla opomenout fakt, že některé typy chování, které jsou v zemích původu běžné, se zde mohou opakovat.

V posledních několika měsících to vypadalo, že úřady a média se ve jménu stability raději vzdají transparence.

Navzdory výzvám očitých svědků trvalo několik dní, než policie předložila úplný popis pachatelů. Média také událost ignorovala, než je vlna hněvu na sociálních médiích přinutila o věci informovat.

Oficiální údaje uvádějí, že uprchlíci nepáchají sexuální násilí častěji, než jiné populační segmenty.

Nicméně existuje rostoucí počet izolovaných dokladů o sexuálních zločinech páchaných nově příchozími, který vychází z lokálních médií.

V listopadu začal bavorský klub odmítat vstup uprchlíkům, poté co dostal sérii stížností na sexuální obtěžování žen.

V Bádensku-Württembersku nejméně jedna nemocnice najala ochranku, aby chránila sestry, jež se cítí obtěžovány uprchlíky, o něž pečují.

Ženská rada v Hesensku tvrdí v otevřeném dopise zemskému parlamentu ze září minulého roku, že má značné množství důkazů o sexuálním zneužívání, včetně nucené prostituce, samotných žen mezi uprchlíky.

V srpnu regionální list v Severním Porýní-Vestfálsku informoval, že policie zadržuje informace o vážném sexuálním zločinu. Když se list dozvěděl o znásilnění třináctileté uprchlice, začal pátrat po tom, co policie ví o násilí na ubytovnách. Ačkoliv případ vyšetřuje prokuratura, policie tvrdila, že jedinými zločiny jsou krádeže nebo rvačky.

Na podzim policejní odbory a skupiny hájící práva žen obvinily úřady, že znevažují nebo dokonce tají případy znásilňování na ubytovnách pro uprchlíky.

Navzdory vážným podezřením hlavní média nevěnují tématu pozornost.

To sotva překvapí v mediálním klimatu, kdy je mnohem pohodlnější lomit rukama nad ultrapravicí než objektivně informovat.

Redakce jsou současně ochromeny obavami, že by mohly vypadat rasisticky, a hrozí se podněcování latentního rasismu, o němž jsou přesvědčeny, že v německé společnosti stále existuje.

Nacistická minulost vrhá dlouhý stín. Ale ať už jsou úmysly jakékoliv, skrývání faktů nikomu nepomůže.

Ultrapravicové blogy situace dovedně zneužívají. Když státní média neinformují o případech, které zjevně znepokojují velmi mnoho lidí, podporuje to dojem šířený ultrapravicí, že se jedná o "Lügenpresse" (lživá média).

Pokud se centra Kolína nad Rýnem a dalších měst, jako Hamburku, odkud přišly zprávy o sexuálních útocích v pondělí, stanou místy, kde se ženy nebudou cítit bezpečně, lidé rychle ztratí důvěru k policii.

Policie i médiím by prospělo, kdyby se poučily z norských zkušeností. Také tam se úřady nejprve snažily skrývat spojitost mezi znásilňováním a přistěhovalci.

Nyní nově příchozím poskytují lekce základů norského práva - informují je třeba o faktu, že nutit ženu k sexu je vždy protizákonné.

Vážnost událostí v Kolíně a fakt, že se dotkly německých žen místo žen z řad uprchlíků, by měla signalizovat změnu v celostátní debatě. Doufejme, že tím získáme na svou stranu pár lidí, kteří propadli konspiračním teoriím krajní pravice.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7970

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2016