Šéf Anglikánské církve v novoročním projevu:

Pohostinnost a láska jsou v dnešním světě nejsilnějšímí zbraněmi proti nenávisti a extremismu

1. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Justin Welby, arcibiskup z Canterbury a šéf Anglikánské církve, hovořil ve svém novoročním projevu o setkání s chlapcem, který ve čtrnácti letech uprchl z domova v severní Africe poté, co jeho školu napadli vojáci a chtěli ho unést. Zachránil ho odvážný učitel, avšak chlapec měl takový strach, že se to stane znovu, že se rozhodl uprchnout do Evropy.

V canterburské katedrále je kaple, která byla v šestnáctém století zasvěcena uprchlíkům, utíkajícím před pronásledováním ve Francii, pokračoval arcibiskup. Nápis před kaplí ji charakterizuje jako "svědectví velkomyslného a liberálního ducha Anglikánské církve, a slavný azyl, který Anglie ve všech dobách poskytovala cizincům, kteří hledali útočiště před útlakem a tyranií."

Kristus byl uprchlík. Říká nám, abychom vítali cizince, chudé a slabé. Jako národ jsme to dělali vždycky. V dnešním světě jsou pohostinnost a láska nejsilnějšími zbraněmi proti nenávisti a extremismu.

Podle listu Guardian je tato poslední věta přímou výzvou strachu a podezřívání muslimských uprchlíků, které šíří extremní pravice a džihádisté. Kdyby na mnichovských nádražích skutečně došlo k teroristickým útokům, velkomyslná politická strategie Angely Merkelové vůči uprchlíkům by zřejmě nepřežila.

Arcibiskup z Canterbury identifikoval vlastenectví s velkomyslností vůči uprchlíkům, nikoliv s jejich odmítáním.

ZDE

0
Vytisknout
5974

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2016