Hollande vyloučil francouzskou pozemní intervenci v Sýrii

25. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


USA a Francie musejí "islámský stát" zničit společně, prohlásil Barack Obama na tiskové konferenci během návštěvy francouzského prezidenta Francoise Hollandeho. Lídři se shodli na posílení náletů v Iráku a Sýrii. Hollande vyloučil možnost pozemní intervence.


"Francie nebude vojensky intervenovat na zemi. To musejí udělat lokální síly," řekl Hollande reportérům na společné tiskové konferenci v Bílém domě.

Nicméně Francie zesílí nálety a zaměří se na řídící centra IS a "centra měst" držených teroristickým uskupením, prohlásil francouzský prezident. Kromě toho se bude Paříž snažit odříznout teroristy od financování.

Rusko je "vítáno" v koalici, pokud zaměří své nálety proti bojovníkům IS.

"Vyzvu prezidenta Putina, jako jsem to udělal dříve, aby nálety byly směřovány proti IS, proti terorismu a těm, kdo nás ohrožují," řekl Hollande.

"Ohrožují Rusy stejně, jako nás v Evropě," dodal.

Obama prohlásil, že ruská pomoc při ukončení syrské války by byla "mimořádnou pomocí". V boji proti IS je však podle něj Moskva "solitérem".

Oba lídři se také vyjádřili k sestřelení ruského letounu. Obama hájit právo Turecka na obranu vzdušného prostoru a vyzval obě země k jednání o deeskalaci. Hollande také vyzval ke klidu a označil eskalaci za "extrémně škodlivou".

Zároveň francouzský prezident vyzval k odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada "tak rychle, jak to jen půjde".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7381

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2015