Po útoku na elektrické vedení vyhlásil Krym mimořádný stav

22. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Bombové atentáty proti elektrickému vedení z Ukrajiny na Krym odřízly poloostrov od dodávky elektrického proudu

Téměř dva miliony obyvatel Krymu zůstalo tento víkend bez elektřiny a ve tmě poté, co neznámí sabotéži vyhodili do povětří elektrické vedení na tento poloostrov. Tím poukázali na to, jak Krym nadále závisí na Ukrajině, přestože ho loni Rusko anektovalo.

Na Krymu byl vyhlášen mimořádný stav poté, co v pátek a v sobotu večer byly vyhozeny do povětří čtyři stožáry vedení elektrického proudu na Krym. Ruské ministerstvo energetiky se pokusilo obnovit městům dodávku elektrického proudu pomocí generátorů, avšak většina lidí na Krymu zůstala v sobotu večer ve tmě a bez proudu.

Přestal fungovat kabelový a mobilní internet, i když telefonní spojení mobilními telefony dál fungovalo, a dodávky vody do věžáků byly přerušeny.

Útoky hrozí zkomplikovat nepřátelské vztahy mezi Moskvou a Kyjevem po osmnácti měsíců konfliktu na východní Ukrajině. Rusko Krym v roce 2014 anektovalo, ale status poloostrova je nestabilní, protože závisí na Ukrajině.

Krym vyrábí jen 30 procent své elektrické energie a závisí pro zbytek na Ukrajině. Rusko plánuje postavit na Krymu dvě plynové elektrárny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7089

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2015