Stanovisko Českého helsinského výboru k situaci uprchlíků

Česká republika vězněním uprchlíků porušuje zákon

27. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Diktátorské režimy, občanské války a nepříznivé přírodní a ekonomické podmínky vyhnaly ze zemí Blízkého východu, z Afriky a z dalších postižených regionů mohutnou vlnu lidí, kteří hledají bezpečí, ochranu a možnost svobodného uplatnění v zemích Evropské unie. Řešení této nebývalé humanitární krize je těžké a nepochybně zahrnuje i naši pomoc v postižených regionech. Velká většina zemí EU přijala aktuální výzvu a chová se podle evropské humánní tradice zahrnující i pohostinnost. Právo asylu je tradiční součástí ústavního pořádku.

Česká republika spolu s ostatními zeměmi Visegrádské čtyřky se chová k uprchlíkům odmítavě. Osoby, které nejsou obviněny z trestného činu (nelegální vstup na naše území je pouze přestupkem) jsou drženy za podmínek, které silně připomínají vězení. Jsou jim protiprávně odebírány peníze a mobilní telefony a personál se k nim podle četných svědectví chová ponižujícím způsobem. V některých jednotlivých případech se již soudy vyslovily o nelegálnosti takových omezení osobní svobody. Takové chování úřadů je rozporné s lidskou důstojností, kterou i náš právní řád chrání.

Na zasedání Rady Evropské unie český ministr vnitra Milan Chovanec podpořil mj. nepřijatelné chování současné maďarské vlády vzbuzující vážná podezření ohledně dodržování základních práv a svobod. Vláda i opoziční strany s výjimkou jednotlivých politiků dosud odmítaly přijmout společně dohodnuté počty migrantů. V době diktátorských režimů ovládajících naše území (nacistického a komunistického) poskytovaly mimo jiné evropské země útočiště mnoha desítkám tisíc tehdy československých občanů. Dnes bychom s nimi měli být solidární a pomoct jim s péčí o lidi hledající v Evropě útočiště.

Úřady tolerují extremistické projevy vyhrožující mimo jiné trestem smrti aktivistům, kteří se zastávají lidí v nouzi, např. šibenice na demonstracích. Strana Národní demokracie – Ne Bruselu požaduje pozastavení činnosti lidskoprávních organizací a vyšetřování veřejně činných osob pro vlastizradu, aniž by to vyvolalo jakoukoli odezvu úřadů nebo orgánů činných v trestním řízení. I parlamentní strana Úsvit – národní koalice však vyjadřuje a podporuje xenofobní projevy.

Konstatujeme, že média veřejné služby, zejména Česká televize, dlouhodobě nepřispívala ke zmírnění vyhrocených xenofobních nálad části obyvatelstva.

Oceňujeme rozsáhlou účast zdejších jednotlivců a občanských iniciativ poskytujících praktickou pomoc uprchlíkům na různých místech u nás i v zahraničí.

Současné jednání českých úřadů poškozuje dobré jméno republiky, je nehumánní a rozporné s ústavními principy. Český helsinský výbor takové chování odmítá a žádá nápravu.

Členové předsednictva ČHV:
Táňa Fischerová,předsedkyně ČHV
František Kostlán
David Salač
Dana Syslová
Ivan Štampach
Václav Trojan
Rudolf Vévoda
Lucie Rybová, ředitelka ČHV

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
7784

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2015