Světové burzy padají v důsledku řecké krize

29. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V pondělí poklesly ceny akcií na všech evropských burzách poté, co banky v Řecku uzavřely své dveře po osudovém víkendu, který otřásl jednotnou evropskou měnou.

Řecká vláda rozhodla v neděli večer, že nemá jinou možnost než uzavřít řecké banky poté, co Evropská ústřední banka zmrazila proces poskytování likvidity řeckým bankám, který je udržovat při životě během půl roku trvajícího překotného vybírání vkladů.

V Londýně poklesl už ráno burzovní index FTSE o 150 bodů - o více než 2 procenta. Francouzská a německá burza poklesly o 4 procenta. Nejvíce byly postiženy akcie evropských bank, které zaznamenaly ztráty až 10 procent. Přes noc poklesl v Tokiu inde Kikkei o téměř 3 procenta a v Hongkongu akcie poklesly o 2,5 procenta.

"Řecký motýl zřejmě vyvolá tornádo na finančních trzích," řekl Michael Hewson, hlavní analytik trhů ve firme CMC Markets UK.

Britský premiér David Cameron se v pondělí ráno vyjádřil v rozhlase, že pokud Řecko odejde z eurozóny, Evropská unie bude povolnější vůči jeho požadavkům na rozmělnění vztahu Británie s EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7662

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2015