Tzv. prezidentský dokument předpokládá tři fáze reformy

Lídři EU plánují fiskální pakt

22. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Šéfové největších EU institucí EU vypracovali podle informací magazínu "Spiegel" pro čtvrteční vrcholné setkání EU reformní projekt, se kterým bude eurozóna schopna lépe odolávat budoucím krizím, uvádí německý server Spiegel online. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Jedná se o reformu ve třech etapách, až po změny ve smlouvách EU. Vzhledem k řecké krizi se ale zdráhají vedoucí představitelé EU, prezident Jean-Claude Juncker, předseda Evropské rady Donald Tusk, předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a prezident ECB a Euroskupiny, Mario Draghi a Jeroen Dijsselbloem, tento dokument již nyní prezentovat.

"Prezidentský dokument" předpokládá již v první fázi takové reformy, které je možno realizovat bez právních změn, píše časopis. Tak by měl Evropský parlament v budoucnu přinejmenším diskutovat o doporučeních v oblasti rozpočtové politiky jednotlivých zemí, možná i odhlasovat. Nacionální parlamenty by měly "dostat právo specifická doporučení pro konkrétní zemi schvalovat".

Ve druhé fázi má být podle informací časopisu "Spiegel", přes jednoduché zákony zajištěna ochrana úspor. Tak by mělo být zajištěno, aby při bankrotu banky nejprve ručili akcionáři a teprve potom poskytovatelé cizího kapitálu. "Majitelé drobných úspor mají být v Evropě lépe chráněni společným pojištěním vkladů."

Nejtěžší je zřejmě třetí fáze, ve které by mělo přijmout 25 EU zemí fiskální pakt, který by měl být zahrnut do smluv EU. To je obtížné vzhledem k tomu, že pro tyto změny bude nutno v některých zemích realizovat referenda.

Článek v němčině ZDE

0
Vytisknout
7340

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2015