Turecko: Voliči se vzbouřili proti Erdoğanově autoritářské vládě

8. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan oznámil, že Turecko vstupuje do nejistého období koaliční vlády, poté co třináctileté období vlády jeho Strany spravedlnosti a rozvoje skončilo, poté co v nedělních volbách se turečtí voliči dramaticky postavili proti Erdoğanově stále autoritářštější vládě.

Voliči odmítli prezidentovy plány změnit ústavu a posílit svou moc. Volební výsledky také poskytly dosud největší hlas kurdské menšině. Erdoğanova strana získala jen 258 křesel, pro parlamentní většinu by jich potřebovala 276. Velký úspěch zaznamenala prokurdská levicová strana HDP, která získala 80 křesel. Kurdská menšina tak získává v tureckém parlamentě skutečné zastoupení. Strana HDP překročila hranici 10 procent a poprvé se tak dostává do parlamentu. Získala 12 procent voličských hlasů Vylučování stran s menším počtem hlasů než 10 procent bylo v ústavě z roku 1980 vytvořeno proto, aby se Kurdi nemohli dostat do parlamentu.

Je nejasné, s kým půjde Erdoğan do koalice poté, co pravicová strana Nacionalistického hnutí (MPH) odmítla s ním jít do koalice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6188

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2015