Pár slov o konci ministra Chládka

4. 6. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 3 minuty

Jakým ministrem M. Chládek byl? To musí posoudit jiní. Já sám jsem se nikdy nepovažoval za experta na školství. Ale coby sociální pedagog jsem čas od času přišel s nějakým podnětem (např. posílení role výchovných poradců), o který jsem se pak chtěl s M. Chládkem podělit.

Sociální demokracii čeká první výměna na postu ministra. Ve své funkci má skončit ministr školství Marcel Chládek. Jeho odvolání navrhl prezidentovi premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Důvod? M. Chládek se údajně choval hrubě k zaměstnancům svého ministerstva.

A M. Chládek mi byl vždy ochoten naslouchat. Prakticky nikdy se mi nestalo, že by nějaký můj e-mail či SMS (a že jich bylo) ponechal bez odpovědi. Ba co víc, když jsem M. Chládkovi jednou napsal, že mi vadí, jakou cestou se sociální demokracie v současné době ubírá, hned se zajímal o to, co konkrétního mám na mysli. Bylo nemálo věcí, na které jsme měli rozdílný názor, ale ani tato skutečnost nikdy neměla vliv na naši vzájemnou komunikaci. M. Chládek byl dokonce ochoten udělat se mnou rozhovor, který by byl posléze zveřejněn.

Tohoto přístupu si velmi vážím! M. Chládek se ke mně vždy choval velmi vstřícně a velmi lidsky a já bych mu chtěl za to upřímně poděkovat!

K návrhu odvolání M. Chládka z funkce ministra školství bych rád poznamenal ještě pár věcí:

Premiér B. Sobotka sice neváhal označit M. Chládka za nejlepšího ministra školství za několik posledních let, ale nemá problém navrhnout jeho odvolání na základě informací z článku, který otiskne deník vlastněný Andrejem Babišem. Přesně takto to bude na mnohé pozorovatele zmíněné události působit. Takže až vyjde nějaký nepěkný článek o jiném ministrovi za sociální demokracii, bude odvolán také? B. Sobotka se ale nikdy neuměl postavit za ty, kteří ho podporovali (V. Špidla, J. Paroubek a spousta dalších).

1. Mluví se o tom, že se M. Chládek vůči svým podřízeným dopouštěl bossingu. Coby člověk, který hrůzy bossingu a mobbingu okusil na vlastní kůži (a zaplatil za to svým zdravím a prací), vím, že bossing a mobbing představují velmi zdlouhavý a systematický proces. A pochybuji, že by kterýkoliv ministr, zejména je-li to ministr velmi aktivní až přeaktivní, měl na něco takového vůbec čas.

2. M. Chládek dlouhodobě ležel v žaludku některým představitelům hnutí ANO.

3. M. Chládek patřil k nejpopulárnějším ministrům Sobotkovy vlády.

Nemám v úmyslu stylizovat se do role obhájce M. Chládka. Jen jsem se chtěl podělit o (velmi dobrou) zkušenost, kterou jsem s ním učinil, a veřejně mu poděkovat. A také zmínit těch pár věcí, které mi na okolnostech jeho odvolání prostě nesedí. Toť vše.

0
Vytisknout
9489

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2015