Na Západ byly propašovány dokumenty dokazující zločiny syrského prezidenta Bašara al Asada

13. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Ze Sýrie bylo během posledních tří let propašováno dostatečné množství dokumentů k tomu, aby byl syrský prezident Bašar al Asad a 24 vysokých činitelů jeho vlády postaveni před soud, konstatovala mezinárodní komise vyšetřovatelů. Dokumenty se soustřeďují na jednání vedoucích činitelů syrského režimu od potlačení protestů, které vyvolaly v roce 2011 nynější konflikt. Desetitisíce disidentů byly uvězněny. Mnozí z nich byli mučeni a usmrceni.

Důkazy shromáždila Komise pro mezinárodní spravedlnost a odpovědnost (Commission for International Justice and Accountability, CIJA), kterou tvoří vyšetřovatelé a právní experti, kteří pracovali v tribunálech vyšetřujících válečné zločiny spáchané v bývalé Jugoslávii a ve Rwandě a pro Mezinárodní trestní soudní dvůr (ICC).

Komisi financují západní státy včetně Británie, USA, Evropské unie, Německa, Švýcarska, Norska, Kanady a Dánska.

Rusko dosud používalo svého práva veta v Radě bezpečnosti OSN k zablokování jakéhokoliv vyšetřování zločinů Assadova režimu. Avšak Asadův režim je nyní v defenzívě a v jeho vedení vznikly konflikty, takže není vyloučeno, že by Asad mohl padnout a být pohnán k odpovědnosti.

CIJA vyšetřuje, chování Asadova režimu i extremních opozičních skupin a už vypracovala tři žaloby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6533

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2015