EU plánuje vojenské údery proti Libyi ve snaze zabránit vyplouvání člunů s imigranty

10. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Británie sepisuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která má schválit letecké údery proti lodím plujícím s imigranty přes Středozemní moře

Evropská unie v pondělí požádá OSN o mandát pro ozbrojené akce v libyjských územních vodách. Vojenské akci by velela Itálie a účastnilo by se jí asi 10 členských zemí EU, včetně Británie, Francie, Španělska a Itálie. Možná je i účast Severoatlantického společenství. Účelem akce má být "rozbít podnikatelský model pašeráků s imigranty".

Evropská komise také připravuje nové a závazné předpisy pro sdílení imigrantů po celé Evropské unii. Návrh podporuje Angela Merkelová, avšak Británie a země východní Evropy proti němu vyvíjejí zuřivý odpor. Německo a Švédsko přijímá téměř polovinu všech žadatelů o azyl v EU a Německo zřejmě letos přijme až 400 000 uprchlíků.

V pátek charakterizoval maďarský prezident Viktor Orbán tyto návrhy Evropské komise jako "šílené" a zapřísáhl se, že bude proti Bruselu bojovat.

Evropská unie požaduje, aby vznikla legální možnost pro imigranty žádat v EU o asyl, proti čemuž zuřivě protestuje Británie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8474

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2015