Petrohradské proruské fórum krajní pravice bylo odloženo kvůli hrozbě bombovým útokem

23. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Petrohradská konference ruské a evropské krajní pravice byla včera odložena, když policie oznámila výhrůžku bombovým útokem v místě konání akce.

Organizátoři z Ruského mezinárodního konzervativního fóra tvrdí, že policie je informovala o anonymní hrozbě bombovým útokem v hotelu Holiday Inn v centru města, kde se měla akce konat.

Hotel byl evakuován a byl do něj vyslán tým pyrotechniků.

Konference se účastní ultrapravicoví představitelé z Ruska a ze Západu, včetně řady politiků spojených s neonacistickými, antisemitskými a xenofobními názory.

Během neděle policie zatkla několik antifašistických aktivistů protestujících před hotelem.

Na seznamu hostů se nachází například Udo Voigt z NPD, německý politik obviňovaný za antisemitské a xenofobní názory, a Georgios Epitidios, zástupce řecké strany Zlatý úsvit považovaný v Athénách za neofašistu. Dalšími jsou hlasatel bílé nadvlády Jared Taylor z USA nebo bývalý šéf britské BNP a prominentní popírač holocaustu Nick Griffin.

Griffin prohlásil, že petrohradské fórum je způsob, jak "se postavit liberalismu a tomu, čemu říkáme modernismus", tedy "destrukci tradičních hodnot".

A dodal: "Rusko je definováno tradicí a křesťanstvím a je velmi důležité, že se tradicionalisté z Ruska, Evropy a Ameriky sejdou, aby naše myšlenky účinněji předložili široké veřejnosti."

Na seznamu hostů naleznete také Alexandra Kolmana, lídra "separatistů" z Doněcké oblasti. Mezi dalšími jmény jsou Jegor Cholmogorov a Stanislav Vorobjev, kteří vyzývají ke "znovupřipojení" východní Ukrajiny k Rusku.

Očekává se, že na akci vystoupí ruský poslanec Alexej Žuravljov, který vyzývá k tomu, aby stejnopohlavním párům bylo zakázáno vychovávat děti.

Aktivisté a politici žádali, aby úřady akci zakázaly, s odůvodněním, že účastníci posuzují lidi jen podle jejich rasy, náboženství a sexuální orientace. Městské úřady se k žádostem veřejně nevyjádřily.

Akce s účastí Udo Voigta, který označil Adolfa Hitlera za "velkého státníka", se koná několik týdnů před oficiálními oslavami vítězství nad nacismem ve 2. světové válce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5621

Diskuse

Obsah vydání | 25. 3. 2015