Společnost Germanwings dnes vesměs nelétá, zákazníky převzala Lufthansa

25. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Den po největší katastrofě v německé letecké historii, pádu letu 4U9525 ve francouzských Alpách, při němž zahynulo nejméně 150 osob, provozovatel zničeného Airbusu 320 společnost Germanwings přerušila lety s podezřelým typem a zákazníky se snaží převzít Lufthansa. Došlo k tomu poté, co piloti společnosti včera odmítli na stroji Airbus 320 létat. Následně představitelé odborů leteckého personálu prohlásili, že nechtějí létat z "osobních důvodů", kvůli emocionální zátěži vyvolané neštěstím.

Celkem jedenáct letounů působících ve službách Germanwings dnes nevzlétne. Mezitím probíhá další šetření nehody, při němž byl zajištěn částečně poškozený, avšak použitelný záznamník z letounu ("černá skříňka"). Podle francouzského ministra vnitra Bernarda Cazeneuva je poškozen hlasový záznamník z pilotní kabiny. Po druhém záznamníku uchovávajícím klíčová letová data, který bývá umístěn vzadu v trupu, se stále pátrá. Podílí se na tom 30 policistů s vrtulníky.

Při nehodě z celkem 144 pasažérů a 6 členů osádky 72 pasažérů letounu tvořili Němci, dalších 25 Španělé a řada občanů dalších států. Dnes se očekává přílet kancléřky Merkelové na místo neštěstí.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
5548

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2015