Kyjev navrhl Moskvě zastavení palby a časový plán realizace Minských dohod

19. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Kyjev navrhl Moskvě podpis grafikonu plnění Minských dohod v redakci z 13. listopadu a zastavení palby k dnešnímu dni, informuje web ukrajinského ministerstva zahraničí. Ministerstvo tvrdí, že to umožní neprodleně zastavit palbu a ochránit civilní obyvatele před ostřelováním.

Kyjev prohlašuje, že stojí za dokumentem z 13. listopadu, který předpokládá grafikon implementace dohod, zejména zajištění oboustranného zastavení palby, stažení těžké výzbroje a návrat na linii příměří. A tvrdí, že Moskva odvolala podpis pod tímto dokumentem.

Naproti tomu Kreml tvrdí, že Putin předložil minulý týden Porošenkovi nový mírový plán, který Porošenko odmítl.

Ukrajinské strana prohlašuje, že ruský podpis pod dokumentem z 13. listopadu umožní další mezinárodní jednání na úrovni ministrů zahraničí a hlav států.

Grafikon z 13. listopadu předpokládal tři etapy: Zastavení palby (dva dny), stažení těžké výzbroje (pět dní) a rozdělení ozbrojených jednotek podél linie odsouhlasené v Minském memorandu (jednadvacátý den).

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nedávno prohlásil, že dalším jednáním údajně brání vojenské přípravy Kyjeva.

V posledních dnech zejména v oblasti doněckého letiště vypukly těžké boje. Poté, co (pro)ruské jednotky a ruská média oznámily dobytí letiště, začala 17. ledna ukrajinská protiofenzíva.

Ukrajinská strana operace v oblasti letiště nepovažuje za porušení minských dohod, ale za návrat na již odsouhlasenou linii příměří. Rusko naproti tomu vyzývá ke stažení ukrajinských jednotek z letiště a tvrdí, že podle minských dohod má být oblast předána "opolčencům".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Kompletní znění minského memoranda z 19. září v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8097

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2015