Desetitisíce Maďarů protestují proti plánované dani z internetu

28. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Desetitisíce maďarských občanů v neděli demonstrovaly proti vládnímu plánu zdanit internet. Upozorňují, že cílem vlády je omezit přístup k informacím, umlčet nevládní média a odvrátit pozornost od zhoršujících se vztahů Maďarska se Spojenými státy. Maďarská vláda plánuje účtovat uživatelům internetu daň 150 forintů za zahájení stahování každého gigabytu dat z webu. Demonstranti se shromáždili před ministerstvem hospodářství. Skandovali "Svobodný internet, svobodná země!" Demonstrace desetitisíců maďarských občanů došla na náměstí Hrdinů v Budapešti. Skandovala "Cenzura, cenzura!" a "Viktore, zmiz!"

Vládnoucí strana Fidesz Viktora Orbána mezitím oznámila, že daň omezí na 700 forintů měsíčně a že ji budou platit poskytovatelé internetových služeb, nikoliv domácí uživatelé.

Balazs Gulyas, organizátor facebookové skupiny protestů proti plánované dani, řekl na nedělní demonstraci, že vláda má 48 hodin na její zrušení, nebo protesty budou pokračovat. Další protesty se plánují na úterý. Facebookovou stránku protestů sleduje 220 000 osob.

Spojené státy dne 17. října zakázaly vstup do země šesti maďarským státním činitelům pro podezření z korupce, veřejně je však nejmenovaly.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6654

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2014