BBC: Jak východní Evropa usiluje o novou Unii s centrem v Moskvě

11. 10. 2014

čas čtení 6 minut

Moderátorka Kate Adie: Debata zde v Británii o tom, zda je přínosné, aby země zůstávala v Evropské unii, se tento týden zintenzivnila poté, co euroskeptická strana UKIP zaznamenala podstatné úspěchy ve dvou doplňovacích volbách. Na druhé straně evropského kontinentu je diskuse o alianci s Bruselem a o členství v Evropské unii možná ještě intenzivnější. Mezi některými lidmi sílí podpora pro novou unii, jejímž centrem by byla Moskva. Nick Thorpe, který to zkoumal v bulharském hlavním městě Sofii, poukazuje na to, že tato podpora je založena na odmítání liberálních hodnot a toho, co stoupenci nové unie s centrem v Moskvě vidí jako "duchovní prázdnotu" Západu:

Nick Thorpe: Volen Siderov mi vaří čaj. Je to politik, který má pověst, že reportéry, jako jsem já, konzumuje k snídani. Shledávám ho však překvapivě šarmantním. Jeho čaj je vynikající. Horské byliny z pohoří Rodopi.

"Kdo vlastně jste, pane Siderove?"

Nelíbí se mu slova jako "nacionalista" nebo "extremista". Jeho politické přesvědčení je více sociální než politické přesvědčení obdobných stran v Evropské unii, zdůrazňuje. Stojí na straně pracujících. Jeho oblíbené epiteton je "vlastenecký". To, jak vidí Západ, je podobné "říši zla", jakou viděl Ronald Reagan v Sovětském svazu. Staví se proti tomu, co charakterizuje jako kolonialistickou politiku Spojených států a jejich evropských spojenců. Ve své nejnovější knize vypočítává supermarketové řetězce jako Billa, Liddle a Carrefour, které jsou pijavicemi na těle chudých zemí, jako je Bulharsko. A je obdivovatelem Alexandra Dugina, ruského intelektuála, který údajně inspiroval Vladimíra Putina k tomu, aby anektoval Krym a začal si činit nároky na východní Ukrajinu. Dugin je autor politické vize Euroasie, s Ruskem jako jejím centrem.

Siderov a Dugin se před několika měsíci setkali ve Vídni a zjevně si byli navzájem velmi sympatičtí. Siderov také podporuje velké ruské energetické projekty v Evropě. Byl velkým stoupencem velké jaderné elektrárny, kterou Bulharsko začalo stavět v Bele na Dunaji. V roce 2012 byl k Siderovově zuřivosti tento projekt zrušen. Siderov také silně podporuje South Stream, nový plynovod, který se vyhne Ukrajině a jehož prostřednictvím poplyne ruský zemní plyn do jihovýchodní Evropy. Navzdory hudrování z Bruselu a z Washingtonu má vejít plynovod v provoz v lednu 2016.

"Co ale prsty Ruska, které chtivě zasahují do Evropy stejně, jako to dělají západní multinacionální koncerny?" ptám se jemně. "Uznávaní ekonomové také obviňují západní firmy, že uměle udržují platy na Východě na nízké úrovni, aby si udržely převahu na světových trzích," říká Siderov.

"Avšak proč bychom měli důvěřovat Rusku víc? Není stejně obtížné žít pod dlouhým stínem jaderného reaktoru, jako na parkovišti supermarketu?"

"Během socialistické éry," Siderov odpovídá, "jsme byli v sovětském komunismu daleko víc vítězi než poraženými. Ze spolupráce se Sovětským svazem jsme měli obrovský prospěch. Byl to obrovský trh pro naše zboží. A bulharský průmysl pracoval na plnou kapacitu. Podívejte se na nás teď. Jsme vazalem Západu. Jsme ochromení, ožebračení a okrádání. Pokud to byl za sovětské éry kolonialismus," dodává, "dávám tomu přednost před tím, v čem žijeme dnes."

Události na Ukrajině mají na politiku ve středovýchodní Evropě elektrizující dopad. Jedním měřítkem politiků je, jak pohlížení na západní sankce proti Rusku. Maďarský premiér Viktor Orba, který se staví proti sankcím, řekl, že jeho země se v oblasti ekonomiky bude chovat jako holubice a v oblasti obrany jako jestřáb. Jinými slovy: Maximální obchodování s Ruskem, ale zároveň loajalita vůči NATO.

Alexander Dugin otevřeně argumentuje pro vytvoření páté kolony nacionalistických vedoucích politiků, kteří by v Evropě hájili zájmy Ruska. Volen Siderov kategoricky popírá, že by jeho strana dostávala z Ruska víc než jen morální podporu. Obdobně proruská strana v Maďarsku, Jobbik, také popírá, že by z Ruska dostávala jediný rubl. Strana "Ataka" Volena Siderova, získala v parlamentních volbách v Bulharsku tento měsíc jen zlomeček voličských hlasů, avšak maďarská strana Fidesz má v maďarském parlamentu dvoutřetinovou většinu. Její šéf také hovoří o kolonialismu Bruselu a taky miluje jaderné elektrárny.

"Vždycky poukazuju na to, že Viktor Orbán je dokonalým zdrojem toho, jak by měl premiér jednat a vystupovat," říká Siderov. "Zbavuje svou zemi velkých cizích kolonialistických investorů."

Orban také hovoří o tom, že by se Maďarsko mělo otevřít směrem na Východ a nedávno charakterizoval maďarský národ jako "poloasijský". Je však zajímavé, že Orbán nedávno zakázal Alexanderu Duginovi vstup do Maďarska, kde se měl Dugin účastnit na shromáždění nacionalistů, které maďarská vláda označila za rasistické. Shromáždění se konalo stejně, ale za zavřenými dveřmi.

A zatímco Viktor Orbán pokračuje ve své politice, stále ještě v rámci Evropské unie, Velen Siderov chce, aby Bulharsko opustilo EU i NATO. Než odejdu z jeho kanceláře, chci si to tam vyfotografovat. Na jedné zdi má meče a pistole, všechno jsou to imitace, zdůrazňuje. "Bulharsko je mírumilovná země, bojuje jen v sebeobraně. Na rozdíl od Británie," říká.

Na druhé zdi je jeho sbírka ikon z pravoslavné církve a na třetí zdi malovaná mapa Bulharska ze začátku dvacátého století. Na kopcích jsou ovce, dívky nalévají víno, muži orají pole s bílými voly, vojáci drží vlajky, jsou tam portréty slavných mužů a dokonce i velbloudi. Nacionalistická mapa Evropy se také stává divočejší a pro některé kartografy stále pozoruhodnější.

Audio v angličtině od minuty 6: ZDE

0
Vytisknout
13778

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2014