Britská studie: Zdravá dieta je třikrát dražší než nezdravá. Rozdíl se zvyšuje

10. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Jíst zdravě znamená zaplatit třikrát tolik než když konzumujete nezdravé potraviny - a rozdíl v ceně se zvyšuje, ukazuje studie z Cambridge University.

Výzkumníci se zaměřili na téměř stovku populárních potravin, které vládní kritéria zařazují jako zdravé nebo nezdravé.

Zjistili, že 1 000 kalorií získaných ze zdravých potravin jako libový losos, jogurt nebo rajčata stálo v roce 2012 v průměru 7,49 libry. Týž kalorický příjem z méně zdravých potravin jako mražená pizza, hovězí hamburgery nebo koblihy bylo možno pořídit v průměru za 2,50 libry.

Rozdíl dnes činí 4,99, zatímco před deseti lety to bylo 3,88 libry. Zatímco zdravé potraviny za tu dobu zdražily v průměru o 1,84 za 1 000 kalorií, nezdravé jen o 73 pencí.

Výzkumníci z univerzitního Centra pro výzkum diety a aktivity vyzývají vládu, aby zasáhla ve prospěch snižování cen zdravých potravin. Upozorňují, že chudí lidé netrpí pouze problémy se zajištěním jídla, ale "zbývá" na ně logicky jídlo nezdravé. Kromě potravinové bezpečnosti je tedy v sázce také nerovnost v oblasti dostupnosti zdravého stravování a zdraví, nebo dokonce zhoršování zdravotního stavu obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8782

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2014