JAK BBC INFORMUJE O DEMONSTRACÍCH PROTI SOBĚ:

Nezávislost Skotska: Dav protestuje proti "zaujatosti BBC"

14. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Před ústředím BBC Scotland v Glasgow se shromáždil velký dav, který protestoval proti způsobu, jímž BBC informuje o referendu.

Policie uvedla, že se demonstrace účastnilo až 1000 osob, i když jiní pozorovatelé hovořili o daleko vyšším počtu demonstrantů. Demonstranti si stěžovali, že vysílání BBC je zaujaté proti nezávislosti.

Mluvčí BBC uvedl: "Jsme přesvědčeni, že naše vysílání je férové a nestranné a plně dodržuje požadavky našich redakčních předpisů i předpisů pro referendum."

Demonstranti se shromáždili v Pacific Quay před budovou BBC asi ve 14 hodin. Pověsili na vchod u budovy transparent, který požadoval, aby byl politický editor BBC Nick Robinson propuštěn.

Tento týden se pan Robinson střetl na tiskové konferenci se skotským premiérem Alexem Salmondem. Pan Salmond obvinil pana Robinsona, že na něho na tiskové konferenci pro mezinárodní novináře "vykřikuje".

Pana Robinsona posléze obvinili aktivisté z kampaně za skotskou nezávislost, že odyvsílal reportáž, které nesprávně tvrdila, že pan Salmond jeho otázku ignoroval.

Reakcí BBC bylo, že považuje otázky pana Robinsona za platné a jeho reportáž za vyváženou a nestrannou, v souladu s redakčními předpisy.

K výměně názorů došlo poté, co BBC informovala, že Royal Bank of Scotland přesune svůj registrovaný úřad do Londýna, pokud Skoti budou hlasovat za nezávislost.

Pan Salmond uvedl, že britské ministerstvo financí prozradilo podrobnosti oznámení banky RBS trhům a tím porušilo finanční předpisy.

Článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7753

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2014