Případ pětiletého chlapce

Britský náměstek premiéra kritizoval zatčení jeho rodičů

2. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Nick Clegg, náměstek britského premiéra, se vyjádřil, že zatčení rodičů nemocného chlapce, kteří se pro něho snažili zajistit co nejlepší lékařskou péči, bylo nesprávné.

Náměstek britského premiéra Nick Clegg podpořil kampaň požadující, aby rodiče pětiletého chlapce, který má rakovinu, byli propuštěni a směli se dál starat o svého syna. Nick Clegg kritizoval skutečnost, že rodiče Ashyii Kinga byli zatčeni ve Španělsku, poté, co odvezli svého syna z nemocnice v britském Southamptonu, protože ho chtějí přivézt na léčení protonovým paprskem na klinice v České republice.

Juan Isidro Fernandez Diaz, právní zástpce zatčených rodičů, uvedl, že rodiče uvažují o žalobě proti britskému státnímu zdravotnictví a proti nemocnici v Southamptonu.

Clegg podpořil petici požadující, aby směli rodiče chlapce se o něj dále starat, kterou podepsalo téměř 100 000 lidí.

"Chlapeček je sám v nemocnici, nemluví španělsky, je odříznut od rodičů a sourozenců a rád bych viděl, aby byl se svou rodinou co nejdříve," řekl Clegg v televizi BBC.

Londýnský primátor Boris Johnson řekl v rozhlase: "Zdá se mi docela jasné, že rodiče i nemocný chlapec by měli být spolu a jestliže mají plán na chlapcovu léčbu, pak by měli v tom dostat podporu. Zdá se mi to celé šílené, ale samozřejmě neznám podrobnosti. Instinkt každého člověka přece je, že rodiče mají právo na péči o své dítě. Někdo bude muset opravdu podrobně vysvětlit, co se tu sakra vlastně dělo."

Bývalý ministr pro dětské záležitosti Tim Laughton požadoval, aby britská prokuratura zrušil stíhání rodičů a aby britské státní zdravotnictví uhradilo léčbu protonovým paprskem pro nemocné dítě buď v Británii, nebo v zahraničí.

Britská prokuratura uvedl, že případ znovu zkoumá.

Podrobnosti v angličtině ZDE Objevují se známky, že britské úřady mění svůj postoj k zatčení rodičů Kingových.

0
Vytisknout
5980

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2014