Jádrem "demokratických" protestů na Ukrajině jsou ultrapravicoví aktivisté

23. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Ukrajinská extremní pravice získává podporu a sebevědomí prostřednictvím své role v pouličních protestech. Vedoucí roli v nich zaujala strana Svoboda a polovojenské skupiny, informuje britské televizní zpravodajství Channel Four News se svým reportérem Mattem Freiem v Kyjevě.

V prosinci 2013 cestoval na Ukrajinu senátor John McCain a nabídl tam svou podporu opozici. Vystoupil na pódium s předáky tří opozičních stran, které stojí v čele protestů - jednou z nich byla i ultrapravicová strana Svobody.

Svoboda je nyní čtvrtou největší ukrajinskou politickou stranou a má v parlamentě 36 křesel. Je také členem Aliance evropských národních hnutí, stejně jao britská fašistická BNP a maďarský Jobbik.

Šéf strany Svoboda Oleh Ťahnybok je jednou ze známých tváří protestů. Vystupuje pravidelně ve společnosti šéfa opozice a bývalého boxera Vitalije Klička a bojuje proti Putinovu vlivu v regionu.

Avšak Ťahnybok v minulosti vyvolal kontroverzi svým antisemitským tvrzením, že Ukrajinu ovládá "moskevsko-židovská mafie".

Jeho strana vznikla v roce 1995 a zpočátku používala jako své logo runu "vlčí udice" připomínající hákový kříž. Strana Svoboda dovoluje vstup pouze etnickým Ukrajincům. Do roku 2004 měla polovojenské křídlo nazvané Vlastenci Ukrajiny a i když v roce 2005 byly zrušeny společné oficiální vazby, obě skupiny dál úzce spolupracují a účastní se společně protestů.

Svoboda hraje čelnou roli při protestech. Její poslanec Igor Myrošnyčenko přijal odpovědnost za povalení Leninovy sochy a vedl okupaci kyjevské radnice.

V prosinci na kyjevské radnici, která se stala organizačním centrem pro protesty, bylo veřejné používáno uprostřed pódia logo bělošské moci vedle stranických vlajek strany Svoboda.

To pomohlo obnovit ukrajinské nacionalistické slogany z třicátých let minulého století, které přijal nyní i Vitalij Kličko. Ten skanduje "Sláva Ukrajině!", na což dav odpovídá "Hrdinům sláva!"

Vlajky strany Svoboda jsou trvalou součástí demonstrací na náměstí Nezávislosti. Ze záběrů střetů demonstrantů z policií také vyplývá přítomnost ultrapravicových organizací s neonacistickými vlajkami a červenočernými vlajkami ukrajinské "povstalecké" armády.

Na Nový rok vedla strana Svoboda demonstraci s pochodněmi, jíž se účastnilo 15 000 lidí, na památku kontroverzního ukrajinského nacionalisty Štěpána Bandery, který během druhé světové války bojoval proti Sovětům.

Během násilných demonstrací z posledních dní se ze strany Svoboda vyčlenily menší skupiny, které se rekrutují z ultrapravicových chuligánských skupin fotbalových fanoušků. Ty hrály hlavní roli v bojích s policií.

Jednají pod názvem Pravý sektor a údajně mají ve vládních budovách, obsazených demonstranty, až 500 extremistů.

Sergej Kiričuk, člen organizace Borotba, která na Ukrajině vydává antifašistický časopis, sdělil Channel Four News, že tito neonacisté páchají v ulicích největší množství násilí.

"Jsou to lidé, kteří jednají samostatně na straně Svoboda, i když mají vazby s mnoha jinými aktivistickými skupinami, ale žádná jedna skupina jim nedominuje," vysvětlil.

"Právě tito lidé házejí Molotovovy koktejly a snaží se zabíjet policisty. Tvoří nejnásilnější prvek na Evropském náměstí. Když se pokusily k protestům přidat levicové skupiny, fašisté na ně zaútočili a zbili je. Teď vede protesty ideologicky Svoboda. Fašismus je nyní jako móda, přidává se stále více lidí."

Během protestů byli přítomny polovojenské jednotky z organizace Vlastenec Ukrajiny, což je polovojenské křídlo strany Svoboda. Jejich maskovaní aktivisté, kteří nosí výrazné žluté pásky na rukou, byli zaznamenáni na videích, jak davem demonstrantů nosí řetězy a cihly a stojí v čele útoků na policii.

V roce 2012 se přítomnost násilné a vysoce organizované extremní pravice na Ukrajině a v Polsku stala globálním zprávo před mistrovstvím Euro 2012. Převaha rasistického skandování, nacistických pozdravů a neonacistických transparentů mezi fotbalovými fanoušky vyvolala před mistrovstvím kontroverzi a vedla k tomu, že prezident Janukovyč přislíbil, že zápasy budou přísně sledovat bezpečnostní vládní jednotky.

Světový židovský kongres požaduje, aby strana Svoboda byla za svůj tvrdě antisemitský postoj zakázána. Minulý měsíc byly na Ukrajině zrušeny židovské oslavy svátku hannuka z obav z násilí. Židovští představitelé požadovali "zvýšení všeobecné bezpečnosti".

Minulý týden byl při odchodu ze synagogy pobodán ultraortodoxní židovský student Divbear Glickman. Utrpěl obrovskou ztrátu krve. Je to už druhý antisemitský útok tento měsíc poté, co gang napadl cestou ze synagogy učitele hebrejštiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16377

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2014