Irácká vláda ztratila kontrolu nad strategicky důležitým městem Fallúdža

5. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Irácká vláda nekontroluje strategicky důležité převážně sunnitské město Fallúdža západně od Bagdádu, informují její představitelé a svědkové.

Jižní část města nyní kontrolují militanti napojení na al-Kajdu, sdělil BBC zdroj uvnitř bezpečnostních složek. Irácký reportér informuje, že zbytek města ovládají kmenoví představitelé, kteří jsou spojenci militantů.

Boje propukly, když armáda v pondělí vtrhla do protestního tábora sunnitů ve městě Ramádí. Protestující obviňovali vládu vedenou šíity z marginalizace příznivců jejich větve islámu. Následné boje ve Fallúdže a Ramádí postavily vládní jednotky proti organizaci Islámský stát v Iráku a Levantě napojené na al-Kajdu. Tato organizace je současně jednou z předních složek syrské islamistické opozice.

Místní sunnité jsou rozhněváni kvůli tomu, co vidí jako diskriminaci ze strany vlády šíitského premiéra Núrího Malikího. Tvrdí také, že jejich menšina je terčem protiteroristických opatření zaváděných kvůli potlačení sektářského násilí.

V sobotu islamističtí militanti podle svědků bez boje převzali kotrolu nad ulicemi Fallúdži, jimiž jezdili na nákladních automobilech s namontovanými protiletadlovými kanóny. ("Technicals".) Podle Reuters vládní síly vedou dělostřeleckou palbu na některé části města s cílem znova je obsadit. Podle šéfa policie jeho muži opustili centrum města a zdržují se pouze na jeho okraji.

Kdy propukly boje, Malikí souhlasil s plánem, aby armáda opustila bouřící se sunnitská města a kontrolu nad nimi obnovila mírnějšími prostředky policie. Jenže jakmile vojáci odešli, v Ramádí, Fallúdže a Tarmíji se objevili islamističtí militanti a obsadili policejní stanice, propustili vězně a zmocnili se zbraní.

Malikí své rozhodnutí vzápětí zrušil, ale nyní armáda bude muset překonat ozbrojený odpor islamistů a s nimi spojených kmenových milic.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8330

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2014