USA: Soud chrání tajný dokument povolující předávání dat

4. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Federální odvolací soud včera rozhodl, že Obamova administrativa může dál tajit dokument ministerstva spravedlnosti, které zřejmě otevřelo prostor v zákonech na ochranu soukromí spotřebitelských dat.

Dokument vytváří právní základnu pro to, aby telefonní společnosti mohly předávat záznamy svých zákazníků vládě bez soudní obsílky nebo rozhodnutí soudu, a to i když nenastal mimořádný stav. Vyplývá to ze zprávy generálního inspektora ministerstva spravedlnosti z roku 2010. Detaily z oblasti právní teorie a další okolnosti zůstávají nejasné.

Rozhodnutí odvolacího soudu může dokonce znamenat, že exekutiva získá pravomoc utajovat svou interpretaci toho, co jí zákon povoluje. Může dále usnadnit vládě utajování dalších dokumentů a imunizovat je před publikací na základě žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

V daném případě jde o tajný dokument vydaný 8. ledna 2010. Upozornila na něj zpráva tehdejšího generálního inspektora Glenna A. Finea, která také objasnila, že podle tohoto dokumentu mohou telefonní společnosti poskytovat záznamy vládě "bez právního procesu nebo kvalifikované mimořádné situace".

FBI požádala o vydání dokumentu v rámci vyšetřování exinspektora Finea ohledně vydávání telefonních a finančních záznamů bez legálních procedur.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9043

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2014