Jak postupovat proti otroctví

23. 11. 2013

čas čtení 4 minuty

Jenni Murray: Jak jste slyšeli ve zprávách, tři ženy byly drženy proti své vůli po dobu třiceti let v domě v jižním Londýně. Dosud není přesně známo, co se stalo devětašedesátileté Malajsijce, osmačtyřicetileté Irce a třicetileté ženě, které se v domě zřejmě narodila. Avšak hovoří se o otroctví. Z nejnovějších vládních údajů vyplývá, že moderní otroctví v Británii roste a jeho obětí jsou jak ženy, tak muži. Ministr vnitra navrhuje zákon proti modernímu otroctví, o němž se nyní začíná jednat v parlamentě. Proč se ten problém zvětšuje a co je moderní otrok? Rahila Gupta, autorka knihy Enslaved (Zotročeni) je ve studiu v Londýně: Jak byste definovala moderního otroka či otrokyni?

Rahila Gupta: Dobrý den, Jenni. Definujícím rysem moderního otroctví je, že jsou tito lidé v pasti. Je to psychologická, finanční a fyzická past. Obyčejně je udržována násilím, anebo výhrůžkami násilí. Účelem je získávat od otroků práci zadarmo, jak v domácnosti tak i v provozech, a jde o špinavé, obtížné a nebezpečné práce, v sektorech, jako je stavebnictví, kuchyňské práce v restauratérství, uklízečství a podobně.

Jenni Murray: A kolik lidí je podle vás v Británii v této situaci?

Rahila Gupta: Myslím si, že je opravdu obtížné to určit. Počítáme totiž jen ty oběti, které najdeme. Svou podstatou je to skrytý svět. Je to podzemní svět. Obraz je to matný a teritorium vyvolává velké kontroverze. Poskytnu vám tři velmi odlišné údaje, abyste viděli, jak rozsáhlé to je. Nadace Walk Free hovoří o asi 4600 otrocích. Kevin Bales, šéf americké organizace Free the Slaves, odhaduje, že v Británii žije 25 000 otroků. Loni odhalilo Human Trafficking Centre 2000 obětí pašování osob. Avšak problémem je, že otroctví neznamená jen to, že jsou lidé pašováni do země. Jde také o lidi, kterým byl v Británii odepřel azyl, o další imigranty, o ženy, které byly násilím donuceny k sňatku. Ti všichni mohou skončit jako otroci. Proto je nesmírně obtížné tato čísla odhadnout. Podle jiných odhadů v Británii pracuje asi půl milionu nezdokumentovaných pracovních sil. Neříkám, že všichni to jsou otroci, ale všichni tito lidé jsou nesmírně zranitelní vůči vykořisťování. Je to všude kolem nás, ale je velmi obtížné poskytnout přesné údaje.

Jenni Murray: Obyčejně se přiznává, že je v otroctví daleko víc žen než mužů. Proč to je?

Rahila Gupta: Existuje celá řada různých příčin. Ženy, které jsou násilně dopraveny do Británie, ty jsou nejvíc zotročeny. Ty nejpravědodobněji končí v sexuálním průmyslu nebo jako posluhovačky v domácnostech. Když to jsou žadatelky o azyl, často jsou to osoby, které jsou na útěku před násilím páchaným na ženách například před sexuálním násilím, páchaným ve válečných zónách. Ženy jsou výjimečně zranitelné. Vzhledem k tomu, že nemají moc v žádné společnosti, bývají první obětí otrokářství.

Jenni Murray: Ministr vnitra navrhuje zákon proti modernímu otroctví. Jakou naději by takový zákon nabídl obětem?

Rahila Gupta: Podle toho, co o tomto návrhu zákona vím, si nejsem jista, že to vůbec k něčemu bude. Hlavním ustanovením je to, že ti, kdo byli odsouzeni za pašování lidí, nedostanou licenci k zaměstnávání lidí. To je opravdu ubohé, vzhledem k tomu, že už existující zákony o zaměstnavatelech imigrantů jsou zcela neefektivní a většina lidí, která je porušuje, za to nikdy není potrestána.

Jenni Murray: Takže co byste vy chtěla?

Rahila Gupta: Největší příčinou otroctví jsou problémy s imigračními zákony. Protože jestliže má podle zákona váš zaměstnavatel váš pas, budete se bát jít na policii a udat ho za to, že na vás páchá násilí, protože budete ze země deportována. Příčinou tohoto všeho jsou špatné imigrační předpisy a ty je nutno zrušit. To není dnes v Británii zrovna populární postoj, ale pokud berete problém otroctví vážně, budeme muset zkoumat, jak to udělat.

BBC Womans Hour 22. listopadu 2013 ZDE

0
Vytisknout
10865

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2013