Syrská mírová konference bude odložena

6. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Vyslanec OSN a Ligy arabských států v Sýrii Lachdar Brahímí prohlásil, že mírová konference, která se měla v listopadu konat v Ženevě, byla odložena, ale že se stále snaží dosáhnout jejího konání ještě před koncem roku. Přiznal nicméně, že nedokáže oznámit datum konání této diplomatické události.

Pokusy uspořádat konferenci probíhají již celé měsíce, avšak potýkají se se spory ohledně toho, kdo by se měl zúčastnit, ale také ohledně agendy.

Brahímí oznámil, že se 25. listopadu opět setká s americkými a ruskými diplomaty. V úterý hovořil s náměstkyní amerického ministra zahraničí Wendy Shermanovou a ruskými náměstky ministra zahraničí Michailem Bogdanovem a Genadijem Gatilovem. Později se sešel s dalšími zástupci stálých členů Rady bezpečnosti OSN - Británie, Francie a Číny - a také se zástupci zemí sousedících se Sýrií, tj. Libanonu, Iráku, Jordánska a Turecka.

Nápad uspořádat konferenci se zrodil v květnu a v září generální tajemník OSN Pan Ki-mun oznámil plánované datum jejího konání - polovinu listopadu. Podle Brahímího je Pan "netrpělivý" a upozorňuje, že se situace zhoršuje a každý den Sýrii opouští zhruba 6 000 uprchlíků.

Organizace poskytující humanitární pomoc tvrdí, že více než polovina obyvatel Sýrie, celkem devět milionů osob, je nyní závislá na jejich činnosti.

Jen syrská vláda a opozice by mohly dosáhnout dohody o míru a zajistit její dodržování. Avšak překážek je mnoho. Opozice je rozdělená a požaduje odstoupení prezidenta Asada jako podmínku samotného zahájení rozhovorů. Vláda zřejmě není připravena jednat o předání moci. A navíc USA a Rusko se dosud nedokážou dohodnout ohledně přítomnosti klíčového spojence syrského prezidenta, Íránu, na plánovaných rozhovorech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6746

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2013