POZNÁMKA NA OKRAJ:

O hořké volbě prezidenta Obamy, neboli O vraždě třetích osob v odvetě za zločin

2. 9. 2013 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Je ovšem problém, pokud držitel moci udělá základní politickou chybu. Presidentu Obamovi se to stalo, když mluvil o červené čáře, která by byla překročena při použití jedovatého plynu v Sýrii. Když potom Del Ponte oznámila, že odpůrci režimu v dubnu pravděpodobně použili právě takový plyn, Obama na to vlastně nereagoval - což bylo tehdy správné - , podruhé ale bez skutečných důkazů unáhleně hrozil z odvetou proti Asadovu režimu.

Je pozoruhodné a velice divné, že v německých médiích v posledních dnech bylo nejen málo slyšet pochybnosti nad vinou syrského prezidenta a že vlastně nikdo nepoukázal na to, že Obama by jako samozvaný světový policista chtěl praktikovat odvetu za nedokázaný Asadův hřích tím, že nevyhrožuje jeho smrtí, ale tím, že bude bombardovat Sýrii, a bude tím riskovat, že nevinní Syřané ztratí své životy.

Obama chce odvetu bez vyhlášení války a bez rezoluce OSN, tedy proti mezinárodnímu právu. Zabíjet nevinné náhodné kolemjdoucí z bezpečné vzdálenosti je ale nejen vražda, ale také k tomu ještě zbabělá vražda.

Řečmi o červené čáře a ukvapeným rozhodnutím o nutné odvetě Obama ztratil politickou kontrolu. Zůstavá mu zvolit buď roli blamovaného bezmocného prezidenta nebo toho, kdo proti existujícímu právu vydá rozkaz k nepochybné vraždě nevinných lidí. A i když teď chce od parlamentu, aby s tou vraždou třetích osob souhlasil, na podstatě viny prezidenta to nic nezmění.

Bál jsem se, před jeho prvním zvolením, že by Obama mohl být jen nebezpečný mluvka. Tehdy jsem psal: "Nevím, jak se cítíte Vy, ale já mám z mesiášských kazatelů strach a z božích bojovnic hrůzu". Teď už vím, bohužel, že to nebylo neoprávněné...

Mnoho občanů Spojených států si nezaslouží, aby byli spojováni s jednáním tohoto prezidenta. Pravděpodobně se za něj někteří i stydí jako já za novináře, kteří nikdy nepoukázali na to, že vraždu třetích osob nelze omluvit coby odplatu za nějakého skutečného pachatele.

Ale jak to vidíte Vy? Opravdu si myslíte, že by Vás samotné klidně mohli trestat za přestupky někoho jiného - a to i smrtí?

0
Vytisknout
11591

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2013