USA a Británie pod tlakem, aby odložily vojenský zásah proti Sýrii

28. 8. 2013

čas čtení 1 minuta

Británie a Spojené státy jsou pod tlakem, aby odložily vojenský zásah proti Sýrii poté, co Ban Ki-moon, generální tajemník OSN, zdůraznil, že by inspektorům v Damašku mělo být umožněno více času k práci. Na tiskové konferenci v Haagu uvedl Ban Ki-moon, že inspektoři potřebují k ukončení své práce v Damašku čtyři dny. Teď jsou tam druhý den.

"Pracují velmi tvrdě za velmi nebezpečných okolností," řekl. "Dovolte jim, aby během čtyř dnů dokončili svou práci, a pak ji budeme vědecky analyzovat s odborníky a pak budeme muset vypracovat zprávu pro Radu bezpečnosti pro případnou akci."

Británie oznámila, že ve středu předloží na zasedání Rady bezpečnosti OSN rezoluci schvalující vojenský útok na Sýrii. Očekává se, Rusko a Čína ji budou blokovat, ale David Cameron potřebuje, aby bylo vidět, že usiluje o souhlas OSN, má-li dostat maximální podporu při hlasování v Dolní sněmovně ve čtvrtek.

Avšak Británie asi rychlou reakci v OSN nedostane. Tisková kancelář Interfax citovala vysokého ruského diplomata, který se vyjádřil, že Rada bezpečnosti OSN by měla vyčkat zprávy zbrojních inspektorů OSN, kteří jsou nyní v Damašku.

V Sýrii režim Bashara al-Assada zintenzivnil svou rétoriku proti Západu. Saizal Maqdad, náměstek ministra zahraničí, obvinil Británii, Francii a USA, že pomáhají "teroristům" používat v zemi chemických zbraní a dodal, že titíž islámští extremisté by mohli brzo použit těchto zbraní "proti lidem v Evropě".

Ban Ki-Moon hovořil s reportéry poté, co přednesl projev v Mírovém paláci v Haagu, v němž apeloval na Západ, aby v Sýrii "dal míru šanci" a "dal diplomacii šanci".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9952

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2013