ŠOKUJÍCÍ:

V Ženevě měli dlouhá léta komunistického primátora

22. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Vážený pane Cveku, oceňuji Váš dopis jihočeským studentům, píše evangelický duchovní a někdejší signatář Charty 77 Miloš Rejchrt. . Je to dost zvláštní, že mladí u nás jsou ochotni jít v jednom šiku s nynějším establišmentem do boje proti špatnostem minulosti, kterou nezažili, přičemž těch současných, které establišment produkuje, si moc nevšímají. Že by to u nás bylo obráceně, a mladí dvorní radové časem vyspěli a zestárli v revolucionáře? Škoda, že toho už se asi nedožiji.

Rád se s Vámi podělím o jeden poznatek z Ženevy, Mekky kapitalismu. V letech 1990 až 2007 tam pětkrát zastával funkci primátora (maire) André Hediger, člen Parti du travail, tedy komunistů.

Jeho jinak úspěšnou kariéru a dobrou pověst nakonec poněkud pošramotilo zneužití funkce, za které byl také nakonec odsouzen k pokutě (nevím už v jaké výši).

Jeho delikt spočíval v tom, že pokuty za několikeré nesprávné parkování ve městě (hájil se tím, že svým soukromým vozem jezdil služebně) si sám odpustil.

Za primátorování tohoto komunisty (původně dělník, odborář ze železáren) v Ženevě ani blízkém okolí nevznikly žádné koncentráky.

0
Vytisknout
12878

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2012