Spojené státy zatím odmítají uznat nové vedení syrské opozice

15. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

USA odmítají následovat Francii a uznat novou opoziční koalici za jediného legitimního představitele Sýrie. Ve středu vydaly prohlášení, podle nějž nová organizace musí nejprve prokázat, že si důvěru zaslouží. Její předchůdkyně se rozpadla kvůli vnitřním sporům a obviněním z pokusů o ovládnutí islamisty.

Syrské proasadovské úřady odmítly nové uskupení vzniklé v katarském Dauhá a označily je za překážku řešení krize jednáním. Prvním rozhodnutím nové organizace bylo rozhodnutí odmítnout dialog s vládou a pokračovat v boji.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová označila nahrazení zaniklé Syrské národní rady za důležitý krok, avšak Spojené státy novou opoziční střechovou organizaci, která aspiruje na postavení dočasné vlády, zatím plně neuznají, ani jí nebudou dodávat zbraně. Opozice musí podle ní nejprve prokázat efektivitu při prosazování "jednotné, demokratické, pluralistické Sýrie".

Francie v úterý přivítala novou opoziční syrskou organizaci, uznala ji za jediného představitele syrského lidu a oznámila, že zváží dodávky zbraní pro boj s Asadovým režimem. Je ale zatím jedinou západní mocností, která při uznání tohoto katarského projektu zašla tak daleko. Zatímco podpora šesti konzervativních arabských sunnitských režimů regionu Perského zálivu (Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty) přišla již v pondělí, Liga arabských států a většina evropských zemí je opatrnější.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6421

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2012