Za komunismu byla legrace, dnes je to na nervy

14. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Taky se velmi často zamýšlím, čím je tento kapitalistický režim přitažlivější pro lidi, píše Daniela Ročáková. Mně je 63 roků a musím říci, že když jsem byla mladá, nevnímala jsem žádná příkoří. Rodiče ani já jsme u komunistů nebyli, ale život byl docela slušný. Sice je pravda, že komunisti měli lépe placená zaměstnání, ale pracoval každý, nebyla nezaměstnanost. Lidé měli byty, my sice byt nedostali, ale muž postavil družstevní svépomocně. Důchody i platy měli všichni lidé dost podobné, ale nebyla mezi nimi taková řevnivost, byla legrace.

Nyní je doba opravdu hodně "na nervy". Chybí všechny jistoty, alespoň mně to hodně vadí, asi pro ten věk. Mladí lidé jsou hodně zblblí patrně ze školy.

Protože komunisti se nejhůře projevovali v padesátých letech, což si pamatuji dost matně, pak už ne. A ti, co nám nyní vládnou, jsou paradoxně děti těchto lidí.

Také ty jejich "manýry" jsou hodně podobné. My zažili prvomájové průvody a oslavy Říjnové revoluce, to bylo povinné a tam ty projevy byly hodně podobné projevům současných některých politiků.

Vůbec mi ale nepřipadá, že by dříve lidé byli v práci málo zodpovědní, to spíš naopak.

Také starší řemeslníci dosud umějí často víc než mladí.

Nyní každý honí peníze a práce tomu neodpovídá.

Dobrá místa jsou protekční, vůbec pak nezáleží, jakou má člověk kvalifikaci, a je to i ve vládě.

Chemik dělá ministra financí, hajný zahraničí, hasič zemědělství.

Což by snad nebylo tak hrozné, kdyby si nedosazovali svoje známé, kteří jsou na tom podobně na místa pod sebou. Pak to v našem státě taky tak vypadá.

Dřív komunisti tolik nerozkrádali, postavili si větší dům a koupili auto.

Nyní je to rozebírané řádově o hodně nul více.

Je hanba, když lidi kteří celý život pracovali, nemají na stará kolena na jídlo a doktory.

Protože mladí většinou nestůňou, nedokáží si to představit.

Taky musím říci že od komunistů hned po revoluci ihned odešli všichni prospěcháří, kteří jsou nyní nalezlí v jiných stranách, i ODS a strašně proti komunistům brojí.

Mně nynější komunisti vůbec nevadí, naopak mají nejrozumnější nápady.

A taky musím říci, že nechápu, co si všechno naši lidi nechají líbit, i mladí, kteří budou muset pracovat do 70 let a nedostanou podle vlády skoro žádný důchod.

Všichni platíme daně, i z jídla a z energií, které jsou čím dál dražší.

U energií se začíná platit tolik a tak, že se v tom už člověk vůbec nevyzná, za vodu jakýsi paušál 2400 ročně i když žádnou neberu, za plyn je to v kilodžaulech místo metrech, přepočítává se to na výhřevnost, platí se rovněž jakýsi poplatek podle toho kolik se vyjede plynu atd.

Zkrátka naše vláda nás pokouší stáhnout z kůže a my jsme jako ovce.

Taky lidé nemocní jsou na tom stále hůře, vidím to, mám muže ochrnutého na nohy i částečně ruce.

Tito lidé přišli za vlády ODS ročně o 10 tis. Kč. na příspěvcích.

0
Vytisknout
13331

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2012