Úročení španělských dluhopisů dosáhlo nového rekordu

25. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Úročení španělských dluhopisů, které reprezentuje náklady vlády na vypůjčování peněz, včera dosáhly nového historického maxima - 7,621%. Došlo k tomu poté, co se Katalánsko stalo druhým regionem jenž oznámil, že bude patrně potřebovat finanční pomoc. Spolu s překvapivým varováním Moody's ohledně stavu německé ekonomiky a ratingu AAA to postrčilo trhy směrem k nervozitě.

Španělský skciový trh spadl o 3,58% níže než činil rekord v dubna 2003. Ostatní trhy po třech dnech nepřetžitého poklesu omezovaly ztráty, ale obavy, že Španělsko bude brzy potřebovat kompletní balík finanční pomoci, jsou značné.

Španělský a německý ministr financí Luis de Guindos a Wolfgang Schäuble se na schůzce v Berlíně snažili obavy mírnit a prohlásili, že úročení dluhopisů neodpovídá ekonomickému výkonu nebo "udržitelnosti veřejného dluhu".

Katalánsko, které je druhým největším regionem Španělska, ústy regionálního ministra financí Andreu Mas-Colella v ranním rozhovoru pro BBC připustilo, že "nemá žádnou jinou banku než vládu Španělska". Minulý týden se k témuž přiznala Valencia.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6363

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2012